ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το πιθανότερο σενάριο για λύση - Έτσι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το πιθανότερο σενάριο για λύση - Έτσι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα

Οριστική λύση ακόμα και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δρομολογείται από τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορική Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης να συμφωνηθεί ένα πολιτικό πλαίσιο λύσης.

Ακολούθως, θα δοθεί μία περίοδος δύο περίπου εβδομάδων για τις τελικές προετοιμασίες και -αν δεν υπάρξουν αιφνιδιασμοί- στο τέλος του Γενάρη όλες οι πλευρές να ξανασυναντηθούν στη Γενεύη προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι «τα πάντα θα κριθούν σήμερα». Αναλόγως με την έκβαση, δηλαδή, της σημερινής ημέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα μεταβεί ή όχι στην ελβετική πόλη.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξαρτά την παρουσία του από τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν αλλά από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων κι αυτό, σημειώνουν, κυβερνητικά στελέχη, είναι ένδειξη της βούλησης για λύση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αλ. Τσίπρας: «Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με τη λύση του Κυπριακού»

«Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με τη λύση του Κυπριακού», λέει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες. Και επαναλαμβάνει την πρόθεσή του, ακόμα και αν τα πράγματα οδηγηθούν σε δημοψήφισμα στην Κύπρο, η Ελλάδα να λάβει σαφή θέση και να μην τηρήσει αποστάσεις... ασφαλείας, κρυμμένη πίσω από το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα υποστηρίζει».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι αν χρειαστεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες από τη Γενεύη, πάντως, επιμένουν ότι αύριο θα φτάσει εκεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, γεγονός, το οποίο θεωρείται αναβάθμιση της Διάσκεψης και διευκολύνει την παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η βρετανική πλευρά με τους αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ να σημειώνουν ότι αν αυτό χρειαστεί δεν αποκλείεται και η παρουσία της Τερέζα Μέι.

Ξεκίνησε η Διάσκεψη

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ιστορική για το Κυπριακό καθώς για πρώτη φορά μετά το 1960 οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανια) κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να συζητήσουν το σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Η Διεθνής Διάσκεψη έχει ήδη ξεκινήσει, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, μαζί με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί θα συζητήσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις της κάθε πλευράς για μία από τις δυσκολότερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η ΕΕ, στο ανώτερο επίπεδο, καθώς στη Γενεύη βρίσκονται ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN.gr