ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Από το πάρε-δώσε στο πήγαινε-έλα–Επιβεβαίωση NEWSBOMB για φινάλε με συμμετοχή πρωθυπουργών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Από το πάρε-δώσε στο πήγαινε-έλα–Επιβεβαίωση NEWSBOMB για φινάλε με συμμετοχή πρωθυπουργών

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες του Newsbomb.com.cy για εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων σε επίπεδο πρωθυπουργών, όταν βρεθούμε σε τροχιά συμφωνίας.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Χωρίς τη λήψη τελικών αποφάσεων ολοκληρώθηκε η πρώτη διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, ενώ τέθηκε «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Τελευταίες πληροφορίες, που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο πριν από λίγο, αναφέρουν ότι, αν και αρχικά υπήρξε η πρόταση να συνεχιστεί για δεύτερη μέρα η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει.

Η είδηση ανατρέπει εντελώς τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης της Γενεύης, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, αυτός που ζήτησε την αναβολή των εργασιών και σύγκλιση νέας διάσκεψης στις 23 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: «Η διαδικασία στις 18 Ιανουαρίου δεν θα είναι ανοιχτού τέλους»

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη, «οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η ώρα να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια πετυχημένη κατάληξη», καθώς «αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, τη σκυτάλη από τους πολιτικούς εκπροσώπους όλων των συμμετεχόντων και ενδιαφερόμενων μελών λαμβάνουν οι τεχνοκράτες, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχιση της διάσκεψης.

Όπως είχε ήδη μεταδώσει το Newsbomb.com.cy την Τετάρτη και επιβεβαίωσαν στο ΡΙΚ πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς, εφόσον τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ όλων των πλευρών είναι ενθαρρυντικά, η διάσκεψη θα συνεχιστεί με την ίδια σύνθεση, αλλά με εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Διαβάστε επίσης: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Κλειδώνει η συμμετοχή Τσαβούσογλου στη διεθνή διάσκεψη; - Φτάνει απόψε στη Γενεύη

Επιπλέον, όπως διαφάνηκε ήδη από την πρώτη φάση της διαδικασίας, ενεργό ρόλο στη νέα διεθνή διάσκεψη θα έχουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παρέχει από τον Ιανουάριο του 2016 τεχνική βοήθεια, σε υποστήριξη μιας διευθέτησης η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση.

Ήδη, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο αντιπρόσωπος του Ταμείου στην Κύπρο παρέστη στις συνομιλίες της Γενεύης, κατόπιν αιτήματος των πλευρών, για να προσφέρει τεχνικές συμβουλές σε οικονομικά ζητήματα.