ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάσκεψη τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Γενεύη.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη μετά το γεύμα της 1ης Δεκεμβρίου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, είχε ως στόχο «να αποτραπεί το αδιέξοδο και να διαφανούν περαιτέρω οι προθέσεις της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Εδαφικό και για τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επίτευξη των στόχων, καθώς «για πρώτη φορά από 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη, μέσω του οποίου καταγράφεται η επιστροφή επί ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντικού μέρους των κατεχομένων εδαφών».

Τόνισε μάλιστα ότι, αν και οι τουρκοκυπριακές θέσεις δεν ικανοποιούν απόλυτα την ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτές αποτελούν «τη βάση για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συγκλήθηκε διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό με εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπου έπρεπε να τοποθετηθεί στο θέμα της Aσφάλειας και της κατάργησης των Eγγυήσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι «η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που υπέβαλε η δική μας πλευρά και αποτέλεσε τροφή για σκέψη για όλους τους συμμετέχοντες».

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς την Ελλάδα και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προσωπικά, όσο και προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τη διαπραγματευτική ομάδα για την εκεί παρουσία τους.