ΑΒΕΡΩΦ για ΓΕΝΕΥΗ: «Είδαμε τον χάρτη σε οθόνη» - Ποιους αποκάλεσε «προδότες»

ΑΒΕΡΩΦ για ΓΕΝΕΥΗ: «Είδαμε τον χάρτη σε οθόνη» - Ποιους αποκάλεσε «προδότες»

Πυρά κατά των κομμάτων του μεσαίου χώρου εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δηλώνοντας για ακόμα μια φορά την πλήρη στήριξή του προς το πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Νεοφύτου αποκάλυψε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο, κατά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των χαρτών των δύο κοινοτήτων, παρουσιάστηκε σε οθόνη ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί κρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις κατά την παρουσίαση του χάρτη, προσπαθώντας να ενισχύσει την άποψη ότι η διαρροή του, πριν αυτός παραδοθεί στα χέρια του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έγινε από μέλος ή μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να επιτεθεί εναντίον του υπαίτιου της διαρροής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποτε, κάποιον πρόεδρο τον χαρακτήρισαν "εθνικό προδότη", επειδή τόλμησε να παρουσιάσει χάρτη για το Εδαφικό», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη.

«Αν χαρακτηρίστηκε προδότης ο Κληρίδης, τότε τι θα έπρεπε να πούμε για αυτούς που διέρρευσαν τον χάρτη, επτά ώρες πριν τον καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά» στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ; «Και τι θα συνέβαινε εάν τελικά η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κατέθετε τελικά χάρτη;», όπως υπήρχε μια φημολογία. Δεν θα έμενε εκτεθειμένη η ελληνοκυπριακή πλευρά; διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε μια κορύφωση της επίθεσής του προς τα κόμματα του μεσαίου χώρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τα κατηγόρησε για λιποψυχία, καθώς «δεν παραβρέθηκαν στη δεξίωση, που παρατέθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης και διήρκεσε πάνω από μία ώρα, στην οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους όλων των συμμετεχόντων και να προωθήσουν τις θέσεις τους».

Σε ερώτημα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε στη Γενεύη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να τοποθετηθεί επί των όσων γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της Λευκωσίας ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστρεψε τα πυρά του εναντίον όσων επιθυμούν να συζητούνται θέματα τα οποία αφορούν στην επανένωση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, εκτιμώντας ότι οι όποιες συμφωνίες αλλαγής των συνθηκών για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια θα υπογραφούν μετά τη λύση, και άρα τις υπογραφές θα βάλουν ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος της ομόσπονδης Κύπρου, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία.