Διπλωματικός πυρετός στο Μ.Πελεράν:Γιατί πηγαίνει Ελβετία ο Τουρκές-Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Διπλωματικός πυρετός στο Μ.Πελεράν:Γιατί πηγαίνει Ελβετία ο Τουρκές-Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Σε συνομιλίες ιδιαίτερης κρισιμότητας εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνοκρατικών επιτροπών για το Κυπριακό, που μπαίνουν σήμερα στη δεύτερη ημέρα τους.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου Αντιπροέδρου, Τουγρούλ Τουρκές, να μεταβεί αιφνιδίως στο Μοντ Πελεράν, δεδομένου ότι μέχρι και χθες το βράδυ δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος που να δικαιολογεί μια τέτοια εξέλιξη.

Με μια λακωνική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι ο κ. Τουρκές μεταβαίνει στην Ελβετία προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες της ομάδας τεχνοκρατών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τίθεται το ερώτημα, εάν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν κομίζοντας κάποιο μήνυμα, είτε του Προέδρου Ερντογάν είτε του Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, προς τους Τούρκους τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, που μίλησε στο Newsbomb.com.cy, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί καμία ανησυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρείται άνευ ουσιαστικής σημασίας.

Αλλάζει διαλεκτική ο ΔΗΣΥ

Την ίδια στιγμή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται να αλλάζει τη διαλεκτική του, όσον αφορά στην υποβάθμιση της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Μιλώντας την Τετάρτη (18/1) στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές που είχε θέση αναφορικά με τη συμμετοχή του σε μια διεθνή Διάσκεψη.

Μετά τις διακηρύξεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετείχε σε Πολυμερή Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία θα βρισκόμασταν σε ακτίνα συμφωνίας, ανέφερε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν η τελική, αλλά προπαρασκευαστική μιας Διάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν θα βρεθούμε πολύ κοντά στη λύση.

Αδιαμφισβήτητη η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Απάντηση και στο κατά πόσον στη Γενεύη ήταν παρούσα ή «εκλιπούσα» η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε μέσω του κρατικού ραδιοφώνου η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και μέλος της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η Κύπρια διπλωμάτης, που είναι επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό, ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, εκτός της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας συμμετέχει σε όλες τις συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ούτε υποβαθμίζει ούτε εξισώνει την θέση του Προέδρου με αυτή του εκάστοτε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.