Κυβέρνηση και Έιντε πανηγυρίζουν αλλά οι διαφωνίες παραμένουν – Νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Κυβέρνηση και Έιντε πανηγυρίζουν αλλά οι διαφωνίες παραμένουν – Νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Νωρίτερα κατά μία ημέρα ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες των ομάδων τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν. «Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα» επισήμανε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κήρυξε τη λήξη των εργασιών των τεχνοκρατικών επιτροπών, που πραγματοποιήθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Αν και στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «επιτυχή ολοκλήρωση» της διαδικασίας, τα μηνύματα που έρχονται από το παγωμένο ελβετικό θέρετρο δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι διαφορές στα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων παραμένουν αγεφύρωτες.

Την άποψη αυτή ενισχύουν και οι δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αντιπροσωπεία του τουρκικού ερευνητικού ιδρύματος Μαρμαρά, επανέλαβε εμφατικά ότι «αν συνεχιστεί η πολιτική “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” τότε αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Άτυπη η τελευταία συνάντηση των τεχνοκρατών

Σε δηλώσεις του το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσπάθησε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία του αδιεξόδου στο οποίο, για ακόμα μια φορά, οδηγήθηκαν οι δικοινοτικές συνομιλίες, τονίζοντας ότι οι επιτροπές είχαν ως στόχο να καταγράψουν επί χάρτου τις ανησυχίες των δύο πλευρών, υπό τη μορφή ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει, εν συνεχεία, να απαντηθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Παρά την επίσημη λήξη των εργασιών, θα υπάρξει μια ακόμα άτυπη συνάντηση των ομάδων των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων τεχνοκρατών, προτού αναχωρήσουν από το Μοντ Πελεράν.

Νέα συνάντηση των ηγετών στις 25 ή 26 του μήνα

Πληροφορίες από την Τουρκία και τα κατεχόμενα, που επιβεβαιώνονται και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στις 25 ή στις 26 Ιανουαρίου, το πιθανότερο επί κυπριακού εδάφους.

Μάλιστα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» κάνει λόγο για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης σε επίπεδο πρωθυπουργών εντός της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην παρουσία του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), και φαίνεται να μετέβη αιφνιδίως στην Ελβετία περισσότερο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, μιας και ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται τις ψήφους του κόμματος για να περάσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση το σύνολο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρει η «Χαβαντίς», ο κ. Τουρκές δεν μετέβη στο Μοντ Πελεράν, αλλά είχε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ομάδας εργασίας από τη Γενεύη, σε μια διαδικασία τύπου «καμπ», προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας.