ΑΚΙΝΤΖΙ προς ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: «Να τιμωρηθούν αυτοί που επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων»

ΑΚΙΝΤΖΙ προς ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: «Να τιμωρηθούν αυτοί που επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων»

Την εβδομάδα που αρχίζει στις 13 Μαρτίου μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι στη σημερινή συνάντηση των ηγετών ενημερώθηκαν από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί, επιστρέφοντας από τη συνάντηση, είπε ότι αρχικά έθεσε δύο θέματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το πρώτο αφορούσε στην επίθεση σε αυτοκίνητα Τουρκοκύπριψν στο Τρόοδος και ζήτησε να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τις ζημιές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπορεί να δει ότι αυτοί που δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις δεν μένουν ατιμώρητοι.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι αυτό. Μοιραστήκαμε μαζί τους τις ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα. Έχουν την ίδια άποψη μαζί μας. Μας είπε ωστόσο ότι έγινε μέσα στη νύχτα και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες».

Στη συνέχεια, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε οκτώ με δέκα θέματα, που θεωρούνται σημαντικά, σε διάφορα κεφάλαια, στα οποία εάν υπάρξει συμφωνία θα μπορέσουν να λυθούν και άλλα θέματα από μόνα τους.

«Σήμερα, ανταλλάξαμε απόψεις τόσο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, όσο και στην ισότιμη αντιμετώπιση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων. Θα συνεχίσουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Και τα άλλα θέματα θα τα δούμε διασταυρούμενα».

«Έχουμε άλλες δύο συναντήσεις το Φεβρουάριο», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι μπορούν να καθορίσουν και νέες συναντήσεις τον Μάρτιο. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ήταν μια πολύ αποδοτική συνάντηση αλλά δεν είναι σωστό να περιμένουμε από κάθε συνάντηση ένα αποδοτικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση, τα οποία ισχύουν για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία –ανέφερε– θα ισχύουν και στην Κύπρο, που θα είναι μέλος της Ένωσης.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις που προέρχονται από το παρελθόν. Είναι εφικτό να βρεθεί διέξοδος σε ένα λογικό πλαίσιο. Δεν είναι θέμα να καλέσει κάποιος 80 εκατ. Τούρκους υπηκόους να έρθουν εδώ. Δεν στοχεύουμε σε αυτό. Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη φόρμουλα».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις και αναμένει μια λογική, ρεαλιστική στάση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει μια πιο θετική στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα ότι, «αυτή η δουλειά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με βήματα μόνο από τη μια πλευρά. Πρέπει τα βήματα να είναι ίσα».

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά της πολιτικής ισότητας για τους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος συνεχίζοντας είπε ότι και η εξεύρεση μιας λύσης χωρίς να περιέχει αυτό το συστατικό δεν θα γίνει αποδεκτή και ούτε θα παρουσιαστεί σε δημοψήφισμα.

Όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά έτσι και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει θέματα τα οποία για την ίδια είναι πολύ σημαντικά και ένα από αυτά είναι η ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, είπε ο κ. Ακιντζί, και αναμένουμε τουλάχιστον να μην το βλέπει (η ελληνοκυπριακή πλευρά) αρνητικά.

Αναφέρθηκε ακόμα στις επικρίσεις που δέχεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρχει ένας υγιής διάλογος με τους Τ/κ και ειδικά με τη «βουλή», την «κυβέρνηση», τα κόμματα της «αντιπολίτευσης».

Είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει τις επαφές του και με τα μη «κοινοβουλευτικά κόμματα» και θα γίνει και προσπάθεια συμμετοχής στο διάλογο και των ΜΚΟ, λέγοντας ότι «θα τους προσκαλέσουμε και αυτούς», σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις αυτές θα προγραμματιστούν για την επόμενη βδομάδα.

Αναφέρθηκε σε συνάντηση που πραγματοποίησε χθες με τους «προέδρους» των «ανεξάρτητων υπηρεσιών», σημειώνοντας τη σημασία που δίδει ο ίδιος στις επαφές αυτές και ότι ο ίδιος πάντα αναφέρεται στο «καθήκον που του όρισε ο λαός».

Εξηγήσαμε στους Τουρκοκύπριους ποια είναι η μορφή της λύσης που θέλουμε, που αναζητούμε, και με τη σύμφωνη γνώμη τους συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, φτάνει να συνεχίζεται στα πλαίσια του πλαισίου συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου 2014, είπε.

Είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις όπως «να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, να αποχωρήσω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά αυτά δεν συμπίπτουν με τους όρους εντολής που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι στον ίδιο όταν τον «ψήφισαν».

Οι Τουρκοκύπριοι μου έδωσαν ακριβώς την αντίθετη εντολή, είπε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι σήμερα συζήτησαν και το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος Απλικίου-Ζώδιας, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κινήθηκε πιο γρήγορα, ενώ στον «νότο» δεν άρχισαν ακόμη οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκαν αυτοκίνητα τουρκοκυπρίων στο Τρόοδος λέγοντας ότι «το σημαντικό είναι να τιμωρηθούν αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ