Οι 4 διασυνοριακές ελευθερίες της ΕΕ και το Ενωτικό Δημοψήφισμα στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου

Οι 4 διασυνοριακές ελευθερίες της ΕΕ και το Ενωτικό Δημοψήφισμα στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου

Έντονη ήταν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε μετά τη 1 το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σκρίμπας

Όπως είχε διαφανεί από νωρίς, τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» κόμισαν προτάσεις για αλλαγή στη στρατηγική των διαπραγματεύσεων, με πρώτο τον χορό να σέρνει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπήκε στο Προεδρικό κρατώντας στα χέρια του ένα 20σέλιδο έγγραφο, στο οποίο αφενός έγινε προσπάθεια να τεκμηριωθεί η άποψη του ΔΗΚΟ ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αποτυχία και αφετέρου να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες της πρότασής του για αλλαγή στρατηγικής στη διαπραγμάτευση.

Κατά την έξοδό του από το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε για μια ακόμα φορά την άποψη ότι μετά τις 30 ημέρες από την αποτυχία της Γενεύης θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής.

Αφήνοντας υπονοούμενα σχετικά με την κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ζητήσει εγγράφως τις εισηγήσεις των κομμάτων, όσον αφορά στην αλλαγή τής μέχρι σήμερα ακολουθούμενης διαπραγματευτικής τακτικής, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η στρατηγική που προτείνει εδράζεται επάνω στη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φοβάται η Θεοχάρους

Λίγο νωρίτερα, η Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, αποχωρώντας πρώτη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είχε εκφράσει τους φόβους της για κατάρρευση των συνομιλιών καθώς, όπως υποστήριξε, «οι Τούρκοι θέτουν, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, την αποδοχή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών a priori», αλλά και την αποτελεσματική τους συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Όσον αφορά στις προτάσεις του «μεσαίου χώρου» για την αλλαγή διαπραγματευτικής τακτικής, η κ. Θεοχάρους συντάχθηκε με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για αλλαγή στρατηγικής.

Το θέμα της τουρκικής απαίτησης για εφαρμογή των τεσσάρων διασυνοριακών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο δεν έμεινε ασχολίαστο και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Αρνητικές εξελίξεις βλέπουν Λιλλήκας-Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι οι τουρκικές αξιώσεις δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στις συνομιλίες, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο ότι εάν θα γίνει αποδεκτή η εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών, θα νομιμοποιήσει τον παράνομο εποικισμό από την Τουρκία.

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «δεν φαίνεται να υπήρχε οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών», εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος απέφυγε να κάνει λόγο για «αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις» διαφοροποιώντας τη θέση του από την υπόλοιπη «ομάδα του μεσαίου χώρου» ωστόσο, εκτίμησε ότι «φαίνεται μια προσπάθεια να παγοποιηθεί η διαδικασία από την άλλη πλευρά», τονίζοντας πως η επιμονή στα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση αποτελούν κινήσεις «αντιπερισπασμού».

Περδίκης: «Να αποκαλυφθούν οι διαθέσεις της Τουρκίας»

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι «κίνδυνοι που ελλοχεύουν (από την πιθανή αποδοχή των τεσσάρων διασυνοριακών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο) είναι χειρότεροι από τις Εγγυήσεις και την παραμονή στρατού».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για μια ουσιαστική κατάληξη στη Διάσκεψη της Γενεύης, ωστόσο είναι χρήσιμο να γίνει η Διάσκεψη, για να φανούν οι πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας».

Αβέρωφ: «Να αναγνωρίσει την ΚΔ η Τουρκία»

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ, αναφορικά με τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς «με αυτές η Τουρκία διεκδικεί την είσοδό της στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα».

Τόνισε, μάλιστα, ότι τα ζητήματα διακίνησης κεφαλαίων και υπηρεσιών προβλέπονται από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και εάν η Τουρκία «επιθυμεί να εφαρμοστούν αυτά και στην Κύπρο, δεν έχει παρά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όχι στην οποιαδήποτε λύση από τον Άνδρο

Ο Άνδρος Κυπριανού, από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά στην απόφαση της Βουλής για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος «ήταν λάθος, καθώς το κεφάλαιο της Ένωσης έχει κλείσει από το 1960, οπότε η Κύπρος μετατράπηκε σε Κυπριακή Δημοκρατία».

Στη συνέχεια εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να βρούμε εκείνον τον τρόπο, εκείνη τη συνταγή, για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που συναποτελούν το θέμα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού».

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ λέει «όχι στην οποιαδήποτε λύση», ωστόσο στηρίζει τη διαδικασία, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει «να διαφοροποιήσουμε την τακτική μας». «Πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και να προσπαθήσουμε να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.