Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στα περίχωρα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο πλευρές

Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στα περίχωρα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο πλευρές

Θέλω να υπενθυμίσω ότι οι υδρογονάνθρακες στα περίχωρα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο πλευρές, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ανέφερε ότι “αντί η ε/κ πλευρά να μπλοκάρει την ειρήνη και αντί να ξεκινά μονομερείς έρευνες, είναι ωφέλιμο να κατευθυνθεί προς εποικοδομητική στάση”.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η ενέργεια είναι από τους τομείς που διατηρούν τη σημασία τους, προσθέτοντας ότι κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο εποικοδομητική χρήση του πετρελαίου για την ευημερία της κάθε περιοχής του κόσμου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι κάθε φορά προβάλλουν τη συνεργασία με τους γείτονες, με μια προσέγγιση όλοι κερδίζουν (win win).

Αναφερόμενος στο αγωγό ΤΑΝΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά και κάθε χρόνο η Τουρκία θα λαμβάνει επιπλέον έξι δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ από το 2020 θα μεταφέρονται 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ίδιο αγωγό.

Για το Turkish Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι με τη λειτουργία του το 2019 θα μεταφέρονται 15,75 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.