Πραγματοποιήθηκε η αντικατοχική των Κερυνειώτων στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη

Πραγματοποιήθηκε η αντικατοχική των Κερυνειώτων στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τύμβο της Μακεδονίστισσας, η αντικατοχική εκδήλωση των τοπικών αρχών και των οργανωμένων συνόλων της Επαρχίας Κερύνειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτήρισε θλιβερό, το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρτ Έιντε ψεύδεται και δήλωσε ότι τα σχετικά πρακτικά θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Στην εκδήλωση εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο επιβεβαιώνεται η επιθυμία των κατοίκων στης επαρχίας να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες ως νόμιμοι ιδιοκτήτες, απολαμβάνοντας τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, το οποίο επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με το ψήφισμα που ανέγνωσε η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών της Επαρχίας Κερύνειας Ελένη Κολιού, καταδικάζεται η τουρκική εισβολή και η κατοχή από τα κατοχικά στρατεύματα, απαιτείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Κερυνειωτών. Δηλώνεται ότι οι Κερυνειώτες διεκδικούν λύση, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διασφαλίζει την επιστροφή των Κερυνειωτών χωρίς διακρίσεις και περιοριστικά κριτήρια, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς την παραμονή στρατευμάτων και χωρίς εποίκους.

Επίσης ζητούν τη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων, με εξαναγκασμό της Τουρκίας να καταθέσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει, δηλώνουν αταλάντευτη και ακλόνητη πίστη για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και καλούν όλες τις μεγάλες δυνάμεις να στηρίξουν τον αγώνα για επιστροφή και δικαίωση και να επέμβουν προς την Τουρκία ώστε να επιδείξει ειλικρινή βούληση για λύση του Κυπριακού και να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα, να τερματίσει τις απαιτήσεις για αναχρονιστικές εγγυήσεις και να κατανοήσει ότι τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ούτε από τον κυπριακό λαό, ούτε από τη διεθνή κοινωνία.

Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατία άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές, ανέκρουσε και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο, αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι φώναξαν «θέλουμε να πάμε στην Κερύνεια» και «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια».

Ο Μητροπολίτης Κερυνείας Χρυσόστομος, αφού έψαλλε τη Υπερμάχω, ανέπεμψε δέηση υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, την διαλεύκανσης της τύχης των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων.

Σε χαιρετισμό ο Κερυνείας Χρυσόστομος ανέφερε ότι πέρασαν 43 χρόνια από την κατάληψη της μισής Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και ο Κύριος Ιησούς Χριστός συνεχίζει να υποφέρει με τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Πρόσθεσε ότι ο Κύριος λέει« γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». Ανέφερε περαιτέρω πως δεν πρέπει να αποκαρδιωνόμαστε και πρόσθεσε ότι η Μητρόπολη Κερύνειας κήρυξε τη χρονιά, έτος μετάνοιας και ελπίδας, λέγοντας ότι εφόσον μετανοήσουμε θα ανοίξουμε την πύλη της ελπίδας.

Η Δήμαρχος Κερύνειας Ρίτα Ελισσαίου Κωµοδίκη είπε ότι έχουμε χρέος στους νεκρούς μας και τη νέα γενιά να θυμόμαστε, να παραδειγματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον. Εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία ήρθε για να μείνει και πως ο στόχος της είναι μέσα από τις συνομιλίες να νομιμοποιήσει τα κεκτημένα της εισβολής και κατοχής,

Η κ. Κωμοδίκη διαμήνυσε πως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της κατεχόμενης γης και ειδικά οι Κερυνειώτες δεν εξουσιοδοτούν κανένα να διαπραγματεύεται τα ιδιοκτησιακά τους,. Η Δήμαρχος προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα για ανατροπή των δεδομένων της κατοχής και ότι για τη νομιμοποίηση τους, είπε πως οι Κερυνειώτες ζουν και αναπνέουν για την ημέρα της επιστροφής.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Μάριος Μούγης αναφέροντας πως η νεότερη γενιά παρά το γεγονός ότι δεν γνώρισε, υπό συνθήκες ελευθερίας την κατεχόμενη πατρώα γη, επιθυμεί το ίδιο με αυτούς που έχουν βιώματα πριν από την εισβολή.

Προσθέτοντας ότι η νέα γενιά έχει άποψη, επιθυμεί μια πατρίδα με δικαιώματα χωρίς ποσοστώσεις και διακρίσεις, ανέφερε ότι μας απομένει ο δρόμος της πίστης. Είπε επίσης πως η νέα γενιά δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τη διαίρεση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Δήμοι Κερύνειας , Λαπήθου και Καραβά – Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας – Προσφυγικά Σωματεία η «Λάπηθος» και ο Καραβάς – Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας.