«Πόλεμος» για γερά νεύρα- Συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από τον Μουσταφά Ακιντζί

«Πόλεμος» για γερά νεύρα- Συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από τον Μουσταφά Ακιντζί

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προκαλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτός ήταν που πήγε στο Κράν Μοντάνα με τη θέση «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός» και με αυτήν έφυγε.

Σύμφωνα με τον «Φ», από τον Λιμνίτη και τα πανηγύρια για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας πριν από 53 χρόνια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι ήταν η τουρκική πλευρά που έδειξε ελαστικότητα στο θέμα των εγγυήσεων, αλλά δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την ασφάλεια στην Κύπρο.

Ο Μ. Ακιντζί υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είδαν τις προσπάθειες της Τουρκίας και της «τουρκικής Κύπρου», κατά την έκφρασή του, αλλά στην έκθεση που τα Ηνωμένα Εθνη θα ετοιμάσουν τον Σεπτέμβριο, θα γίνεται μια ισοζυγισμένη προσέγγιση και επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλέστηκε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να υποστηρίξει πως, «η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει για πάντα κρυμμένη» παραπέμποντας στους προεδρικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Τόνισε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια οντότητα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε όσα είπαν δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευστής Οζντίλ Ναμί, για διατήρηση των εγγυητικών παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και τη μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «αν η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ας ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαταλείποντας θέσεις και προσεγγίσεις που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη επέκριναν και την Τρίτη (08/08) τους προεδρικούς χειρισμούς, εκκινώντας από διαφορετική αφετηρία.