Ο υποψήφιος Πρόεδρος Ν. Παπαδόπουλος κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζί του τη μάχη για την αλλαγή

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Ν. Παπαδόπουλος κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζί του τη μάχη για την αλλαγή

Η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, η αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, η αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, η αλλαγή στο ύφος και το ήθος της εξουσίας, αποτελούν εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα, ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στα εγκαίνια του Εκλογικού Επιτελείου του στην Λάρνακα που πραγματοποιήθηκαν απόψε στην παρουσία στελεχών, εθελοντών και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του, ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζί του τη μάχη για την αλλαγή.

«Με την επιλογή και την ψήφο μας πρέπει να τερματίσουμε την αποτυχημένη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να δώσουμε στον τόπο μας ελπίδα και προοπτική. Με τη δύναμη του λαού μας, θα τα καταφέρουμε...Ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του, έχει παρασυρθεί από το αφήγημα του «success story», με αποτέλεσμα να ξεχνούν όχι μόνο βασικές αρχές της οικονομίας, αλλά και βασικές αρχές της κοινής λογικής», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν πλάνο και σχέδιο και πρόσθεσε ότι ο στόχος τους είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κατάρρευση του 2013.

«Αυτή η αποκατάσταση θα επιτευχθεί με προτάσεις πολιτικής, όπως είναι η εισήγησή μας για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του υψηλότερου επίπεδου ιδιωτικού δανεισμού στην Ευρώπη. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε να μεταφερθούν κάποια από αυτά τα κόκκινα δάνεια εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η διαγραφή δανείων ή και μέρος δανείων, θα απαλλαγούν εγγυητές, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν με επιείκεια τα κυπριακά νοικοκυριά και την κύρια κατοικία. Για να επιτευχθεί αυτό, θα εξαναγκαστούν οι τράπεζες από το κράτος που θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση αυτού του φορέα, να υπογράψουν ειδικές συμφωνίες απαλλαγής εγγυητών και διαγραφής δανείων. Να υπογράψουν νέες συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Το βασικό πρόβλημα, συνέχισε, «που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε όλες τις προτάσεις τέτοιας υφής, είναι το συνταγματικό κώλυμα της ελευθερίας των συμβάσεων».

«Σήμερα δεν μπορούν με βάση το νόμο να αλλάξουν τις συμφωνίες. Με αυτήν, λοιπόν, την πρότασή μας, θα υποχρεώσουμε τις τράπεζες να προσάψουν νέες συμφωνίες ώστε να επιτευχθούν οι εν λόγω θετικές ενέργειες για τον κυπριακό λαό και την οικονομία μας», είπε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαδόπουλος αναλύοντας το νέο οικονομικό μοντέλο, ανέφερε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την αποκατάσταση των ζημιών» και πρόσθεσε δε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέους τομείς ανάπτυξης στην οικονομία».

Η οικονομία της Κύπρου, συνέχισε, μπορεί να γίνει μία οικονομία της γνώσης, της τεχνολογίας και της έρευνας.

«Μπορούμε να δούμε θετικά επιτυχημένα παραδείγματα, άλλων χωρών. Να επενδύσουμε στην παιδεία μας, στους νέους μας, στον πληθυσμό μας, στο ένα πλεονέκτημα που έχουμε που μπορεί να μας πάρει μπροστά που είναι ο κόσμος μας, οι γνώσεις μας. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Να γίνουμε ένα κέντρο υγείας και όχι να ντρεπόμαστε να περπατήσουμε μέσα στα νοσοκομεία μας λόγω των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα. Ένα νέο μοντέλο της κυπριακής οικονομίας που θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδίδει όφελος και ευρωστία σε όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα χρειάζεται αποκατάσταση των θεσμών από εκεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε την μεταρρύθμιση του κράτους μας. Οι θεσμοί να λειτουργούν για το συμφέρον των πολιτών», κατέληξε.