'Να κινηθεί προληπτικά' για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τον Πρόεδρο ο Γ. Λιλλήκας

'Να κινηθεί προληπτικά' για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τον Πρόεδρο ο Γ. Λιλλήκας

Ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «να πάρει επιτέλους θέση και αν συμφωνεί ότι δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, πρέπει να κινηθεί προληπτικά».

Μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι «το να αναλώνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αναλύσεις του τύπου ότι ούτε η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη από την έκθεση, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο, απευθύνεται μεν σε ψηφοφόρους αλλά εκείνο που προέχει είναι πώς θα διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή -και δεν έχω ακούσει καμιά τοποθέτηση από τον κ. Αναστασιάδη ή τους εκπροσώπους του- είναι το τι θα πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με την έκθεση του ΓΓ. Θα συζητηθεί ή όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας;», διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας για να προσθέσει ότι «κυρίως το Λονδίνο, θα επιχειρήσει, όπως και στο παρελθόν, να υιοθετηθεί άμεσα ή έμμεσα αυτή η έκθεση με ότι περιέχει, σε ψήφισμα του ΣΑ».

Είπε ότι οι υποχωρήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, «αποτελούν κεκτημένο των συνομιλιών», ενώ «έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο άδικης λύσης, η οποία επειδή είναι και άδικη δεν θα είναι βιώσιμη και αντί να μας φέρει την ημέρα μετά τη λύση σε συνθήκες ασφάλειας και ομαλότητας, αντίθετα θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον προστριβών και αντιπαραθέσεων».

Ανακουφιστικό Κέντρο «Αροδαφνούσα»
-----------------------------------------

Οι δηλώσεις Γιώργου Λιλλήκα έγιναν μετά από επίσκεψή του στο Ανακουφιστικό Κέντρο «Αροδαφνούσα» για το οποίο είπε ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος των υπηρεσιών», που παρέχονται εκεί, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ένας εθελοντικός σύνδεσμος, ο Αντικαρκινικός.

«Για μας αυτό είναι προτεραιότητα και θα μεταφέρω αυτό το μήνυμα και προς τον Υπουργό Υγείας, έτσι ώστε όπως ακριβώς το κράτος αντιμετωπίζει το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια και αγοράζει από εκεί υπηρεσίες αποκατάστασης σε ασθενείς, με τον ίδιο τρόπο να συμβληθεί με την Αροδαφνούσα και να αγοράζει υπηρεσίες» για καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε ότι στην «Αροδαφνούσα» υπάρχουν μόνο 15 δωμάτια, ενώ χρειάζεται 80 «και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και πρέπει όλοι, πλην των ασθενών, να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και πρώτιστα το κράτος.

Τέλος, ο κ. Λιλλήκας, χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για επέκταση του ωραρίου κατά τις απογευματινές ώρες για εξυπηρέτηση των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία και είπε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών περισσότερα κονδύλια «για να μειωθούν οι λίστες αναμονής σε όλες τις ειδικότητες, παραπέμποντας ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα».