Ο Ερντογάν να εργαστεί για να αλλάξουν οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, ανέφερε ο Στ. Μαλάς

Ο Ερντογάν να εργαστεί για να αλλάξουν οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, ανέφερε ο Στ. Μαλάς

Αν είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει είναι η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε δηλώσεις, στη Λεμεσό, ο κ. Μαλάς είπε πως "αν είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει είναι η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικά φυσιολογικό κράτος και να απαλλαγούμε από την κατοχή".

"Οφείλει ο κ.Ερντογάν να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση και να μην ανοίγει άλλα κεφάλαια τα οποία έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες", συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαλάς κατέθεσε, το απόγευμα, στεφάνι στον ανδριάνδα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, στη Λεμεσό, λέγοντας πως "σήμερα τιμούμε την μέρα που ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο και αποκαταστάθηκε η συνταγματική νομιμότητα".

"Τιμούμε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να προασπιστούν τη Δημοκρατία, τιμούμε επίσης κι εκείνους που αγωνίστηκαν για την επάνοδο του Μακαρίου, γιατί είναι πολύ καλά γνωστό ότι υπήρχαν αρκετοί στη χώρα μας που δεν επιθυμούσαν την επάνοδο του", συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ` προσέφερε κλάδον ελαίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κλίμα ενότητας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα τραγικά γεγονότα μετά την εισβολή και κατοχή, ο κ. Μαλάς είπε πως " δεν φαντάστηκε ποτέ ότι αυτός ο κλάδος ελαίας, σε βάθος χρόνου, θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα σε κάποιους, σήμερα να σκέφτονται ακόμα να παραγράψουν και την ίδια την ιστορία και τα γεγονότα".

Τέλος, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι, τόσο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή, όσο και στο Προεδρικό "η Πολιτεία ήταν παντελώς απούσα".