Ν. Παπαδόπουλος: «Η οικονομία βρίσκεται πολύ μακριά από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι»

Ν. Παπαδόπουλος: «Η οικονομία βρίσκεται πολύ μακριά από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι»

Η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά, τόσο από εκεί που ήταν κάποτε, όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κρίση είναι ακόμη εδώ».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις των δυνάμεων της Αλλαγής για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, και είπε ότι «τα θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας οφείλονται, πρώτα και κύρια, στις θυσίες του λαού μας και στην υπεύθυνη στάση που επέδειξαν σε καθοριστικές στιγμές κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αναφέροντας ότι κανείς, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για ένα «success story», ο κ. Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 24% από το 2011, το ΑΕΠ της χώρας μας, έχει μειωθεί κατά €1 δις ευρώ από το 2012, έχουν χαθεί €20 δις καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είναι 21η από 28 χώρες στις δαπάνες για την παιδεία και ότι «είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης σε ότι αφορά τις δαπάνες και την ποιότητα του τομέα της υγείας».

«Αυτή η Κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια ξέχασε τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων και θυμήθηκε δυο μήνες πριν τις εκλογές να δημιουργήσει ταμείο για να τους αποζημιώσει», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «αυτή η Κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια ξέχασε τις ευάλωτες ομάδες και δυο μήνες πριν από τις εκλογές θυμήθηκε να μοιράσει «’χριστουγεννιάτικα δώρα’».

Ανέφερε επίσης ότι «η μεγαλύτερη ευθύνη του Νίκου Αναστασιάδη και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία είναι ότι η Κυβέρνησή του δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, δεν έχει σχέδιο για την αποκατάσταση αδικιών και δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη».

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά το δραστικό και καθόλα λανθασμένο κούρεμα των καταθέσεων του 2013, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού μας συστήματος». Πρόσθεσε ότι εντός του 2018 και του 2019 οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μαζική πώληση των ακινήτων που έχουν μαζέψει έναντι δανείων, οδηγώντας τις τιμές τους ακόμη πιο κάτω.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «οι δυνάμεις της Αλλαγής, έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας» και «επιδιώκουμε τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών» και «τη βελτίωση των οικονομικών των πολιτών».

«Με τις προτάσεις μας, η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι βασική και καθοριστική μας προτεραιότητα, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης» και η διασφάλιση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης περνά μέσα από τη λύση στο πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την αποκατάσταση των αδικιών των προηγούμενων χρόνων και την επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου και τα στεγαστικά προγράμματα.

Ανέφερε επίσης ότι στοχεύει στην «ανακούφιση όσων βίωσαν το άδικο και αχρείαστο κούρεμα του 2013 και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο το διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα των προτάσεων του για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προτείνει, μεταξύ άλλων, μέτρα που μειώνουν την ανεργία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνουν τις σχετικές δαπάνες και κίνητρα για την εργοδότηση και την επανεκπαίδευση των ανέργων, καθώς και κίνητρα για τη δημιουργία νέων και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς απαιτούμε την άμεση αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου, ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι «ξεκάθαρο πως οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί έχουν θυσιαστεί στο βωμό του ‘καλού κλίματος’ για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία». Είπε ότι «οι τριμερείς και οι τετραμερείς διακηρύξεις προθέσεων είναι καλές, ως επίσης και οι ευκαιρίες φωτογράφισης» αλλά «δεν είναι όμως εμπορικές συμφωνίες».

Αυτή η καθυστέρηση όμως θα οδηγήσει σε μία απώλεια της τάξης του €1 δις από χαμένες εξοικονομήσεις κόστους ηλεκτρικού ρεύματος που θα είχαμε με τη χρήση του δικού μας φυσικού αερίου, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι «ξεκάθαρο πως η πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων έχει αποτύχει» και «όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά, αντιθέτως, έχει οδηγήσει σε αποτυχία και σε αδιέξοδο».

Ανέφερε ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια, οι κύριοι Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στις διαπραγματεύσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν μία παταγώδης αποτυχία», και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που βρισκόμασταν πριν από δέκα χρόνια».

Αυτό που προτείνουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και να προχωρήσουμε με νέες υποχωρήσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρόθεση των κ.κ. Αναστασιάδη και Μαλά, είναι να υποχωρήσουν και στο κεφάλαιο της ασφάλειας».

Ανέφερε ότι «πήγαμε τάχατες στη Γενεύη για να αναδείξουμε την τούρκικη αδιαλλαξία, αλλά φύγαμε από τη Γενεύη διαπιστώνοντας μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών γιατί επέμενε σε θέσεις αρχών".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι οι δυνάμεις της Αλλαγής, διεκδικούν «μια σωστή, λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς αποκλίσεις από το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον χάρτη του ΟΗΕ για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του".

Ανέφερε ότι «το ερώτημα που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι ομοσπονδία ή όχι ομοσπονδία», προσθέτοντας ότι «αν η λύση θα έχει το σωστό περιεχόμενο τότε κανένα πρόβλημα στο να ονομάζεται διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η χάραξη Νέας Στρατηγικής αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, και πρόσθεσε ότι «αφετηρία της Νέας Στρατηγικής είναι το γεγονός ότι, για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία και η προκλητική αδιαλλαξία της».

«Στόχος της Νέας Στρατηγικής είναι να υποχρεωθεί η Τουρκία να κάνει τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι απαιτείται «τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και «απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια».
ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!