Αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο ο νόμος για χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν πρόλαβαν προθεσμία για ΕΕΕ

Αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο ο νόμος για χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν πρόλαβαν προθεσμία για ΕΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε σήμερα το νόμο που ψήφισε η Βουλή αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι το 2014, δεν πρόλαβαν την προθεσμία, για να γίνουν λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργικό ενέκρινε και στέλνει στη Βουλή μαζί με την αναπομπή, νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα.

 

Ο Πρόεδρος αναπέμπει το νόμο διότι σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, μετά από νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας, κρίνεται ότι περιέχει πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία.

"Το νέο νομοσχέδιο προνοεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το 2014 την προθεσμία, θα δικαιούνται να κάμουν αίτηση, άλλα για λόγους ίσης μεταχείρισης θα κριθούν με τα ίδια κριτήρια που κρίθηκαν και οι υπόλοιποι το 2014 και με τις ίδιες περιουσιακές καταστάσεις τότε, το 2014. Αυτοί που αποξενώθηκαν περιουσία στο μεσοδιάστημα, δεν θα δικαιούνται", ανέφερε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου την πρώτη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εθνική στρατηγική για την αναπηρία 2018 - 2028, κι ένα δεύτερο εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία, τριετίας από το 2018 ως το 2020. Με τη νέα εθνική στρατηγική, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αντιμετωπίζονται σφαιρικά και ολοκληρωτικά όλα τα προβλήματα των αναπήρων. Το δεύτερο πρόγραμμα περιλαμβάνει σύνολο 86 δράσεων ανάμεσά τους και η συζήτηση για αύξηση του επιδόματος αναπηρίας, με στοχευμένο τρόπο και ύστερα από διαβούλευση.

Ενέκρινε επίσης και νέο πρόγραμμα παροχής ευκαιριών σε νέους πτυχιούχους στον κλάδο της αρχιτεκτονικής και πολιτικής μηχανικής μέχρι 29 ετών, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, είναι παρόμοιο πρόγραμμα με αυτό για τους απόφοιτους Νομικής, ξεκινά να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα διαρκέσει ως την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Το πρόγραμμα θα το εκτελέσει το ΕΤΕΚ και με βάση τις πρόνοιες του, οι απόφοιτοι των δύο κλάδων θα επιχορηγούνται για εξασφάλιση της απαιτούμενης εμπειρίας, μέχρι την εξασφάλιση άδειας επαγγέλματος με 650 ευρώ τον μήνα.

Επίσης λήφθηκε απόφαση που αφορά την στρατηγική για τον τουρισμό και λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.