Πρόεδρος: «Η Πάφος κατάφερε να προβάλει αρμονικά τη σύγχρονη διαπολιτισμική της φυσιογνωμία»

Πρόεδρος: «Η Πάφος κατάφερε να προβάλει αρμονικά τη σύγχρονη διαπολιτισμική της φυσιογνωμία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η Πάφος, στηριγμένη στην ιστορία και στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, κατάφερε να προβάλει αρμονικά τη σύγχρονη διαπολιτισμική της φυσιογνωμία και να μετατραπεί σε ένα Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, εκπληρώνοντας επιτυχώς τον ρόλο και τις υποχρεώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017».

Σε χαιρετισμό του στην Τελετή Λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Πάφος, κατόρθωσε με τον άψογο συντονισμό, μα κυρίως το μεράκι, την πίστη και τον ενθουσιασμό, των ανθρώπων του Οργανισμού Πάφος 2017, να υλοποιήσει ένα ποιοτικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ότι «η πολιτεία, από την αρχή στήριξε έμπρακτα την υλοποίηση των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενισχύοντας ποικιλότροπα το πολιτιστικό πρόγραμμα και τις ενέργειες των ανθρώπων του Οργανισμού, Πάφος 2017».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στήριξε οικονομικά τη διοργάνωση, ενώ παράλληλα το κράτος προχώρησε τόσο στη δημιουργία όσο και στην αναβάθμιση μιας σειράς πολιτιστικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «θα πρέπει να ειπωθεί ότι ο Οργανισμός, Πάφος 2017 κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη χορήγηση του χρηματικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σημαντική παράμετρο στην υλοποίηση του όλου προγράμματος, αποτέλεσαν επίσης οι συνέργειες μεταξύ της Παιδείας και του Πολιτισμού και η ενεργός εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών σε αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες».

Ωστόσο, «αυτό που θεωρείται άξιο επαίνου, είναι το γεγονός ότι η Πάφος αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση, αφού κατόρθωσε, παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό, να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ευρώπη», ανέφερε, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά πνευματικά και κοινωνικά οφέλη, που προέκυψαν από τον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό θεσμό, ενέκρινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρία, την καταβολή κρατικής χορηγίας προς τον Οργανισμό Πάφος 2017, με σκοπό την εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων που θα δώσουν συνέχεια στη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη διοργάνωση και ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού στην Πάφο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και στους Λειτουργούς του Οργανισμού, Πάφος 2017 «για τη συστηματική δουλειά, την επιμέλεια και τον επαγγελματισμό, με τον οποίο διεκπεραίωσαν την υλοποίηση του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας».

Συνεχάρη, επίσης, «την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανωμένους κοινωνικούς φορείς καθώς και τους χορηγούς για τη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη θερμά και «τους καλλιτέχνες και δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς και το τεχνικό προσωπικό, που με τη συμμετοχή τους, μας έδωσαν την ευκαιρία να απολαύσουμε γεγονότα εξέχουσας πολιτιστικής σημασίας», ως επίσης και τους εθελοντές, «που με την πολύτιμη προσφορά τους συνέβαλαν στην επιτυχία της φιλόδοξης και δύσκολης αυτής προσπάθειας».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε από καρδιάς, «κάθε επιτυχία στους επόμενους δύο οικοδεσπότες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» δηλώνοντας βέβαιος ότι «το 2018 θα είναι μια πλούσια και καθόλα ενδιαφέρουσα πολιτιστική χρονιά τόσο για τη Βαλέτα της Μάλτας όσο για και το Λέουβαρντεν της Ολλανδίας».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!