Κάλεσμα Προέδρου ΔΗΣΥ στα κόμματα για συζήτηση νέας κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής

Κάλεσμα Προέδρου ΔΗΣΥ στα κόμματα για συζήτηση νέας κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής

Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συζητήσουν και να προωθήσουν μια νέα, ενιαία κοινωνική πολιτική στέγασης, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως πρέπει επιτέλους να εστιάσουν τη συζήτηση στο μέλλον και στη νέα γενιά παρά στο παρελθόν. Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Housing Europe Cédric Van Styvendael και τον Πρόεδρο του ΚΟΑΓ Ανδρέα Φράγκου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου είπε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, σημειώνοντας πως είναι κατανοητό η συζήτηση να επικεντρώνεται σε αυτό και είναι σωστό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να βρίσκονται εφικτοί τρόποι αντιμετώπισης του.

Όπως είπε, αρκετά από τα ΜΕΔ αφορούν την πρώτη κατοικία και ως Βουλή έχουν διασφαλίσει ότι αν το αρχικό δάνειο έφτανε μέχρι τις 350 χιλιάδες υπάρχει η σχετική προστασία του δανειολήπτη. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι απουσιάζει από τον πολιτικό διάλογο το τι θα γίνει αύριο για τα νεαρά ζευγάρια, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

«Με βάση τις σημερινές πολιτικές και τραπεζικές πρακτικές πρέπει όλοι να προβληματιστούμε πώς μπορούν τα νεαρά ζευγάρια από εδώ και μπρος από τη μια να έχουν τις προσιτές τιμές και από την άλλη πώς η πολιτεία με εθνικές στρατηγικές θα προσφέρει τις κοινωνικές κατοικίες», είπε σημειώνοντας πως στα επόμενα χρόνια με τις σημερινές πρακτικές δεν θα υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα δανειοδοτούν για την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης να φέρει στην Κύπρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Κοινωνικές Κατοικίας είναι ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και ουσιαστική. Πρόσθεσε πως «χρειάζεται να κτίσουμε την πολιτική για τις κοινωνικές κατοικίες, σε προσιτές τιμές και τα προγράμματα χρηματοδότησης για να μπορούν τα νεαρά ζευγάρια να αποκτούν το δικό τους διαμέρισμά και τη δική τους κατοικία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις μακριά από τα προεκλογικά συνθήματα, να βρουν τις λύσεις για να δημιουργήσουν προοπτική και να δώσουν λύσεις για τη νέα γενιά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για αυτό το θέμα, είπε πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πολιτικές, με το Υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί να θέσει τη στεγαστική πολιτική κάτω από μια ενιαία ομπρέλα. Το δεύτερο, όπως είπε, είναι να τεθεί η στρατηγική για την κοινωνική κατοικία. «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε από μόνοι μας ξανά τον τροχό, υπάρχουν πολιτικές που μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Μπορεί στην ανάπτυξη γης πέραν από αυτά που κτίζονται για πώληση στους ξένους να υπάρχει και ένα ποσοστό που θα προσφέρεται σε προσιτές τιμές για τις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Ανδρέας Φράγκου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη συνάντηση, εξήγησε πως ο Οργανισμός Housing Europe διαχειρίζεται πάνω από 26 εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη και αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό που δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής κατοικίας.

Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερώσουν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τις ενέργειες που προβαίνει το ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής για τη στέγαση, σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ για να εκπονηθεί η μελέτη, με την τεχνογνωσία του Housing Europe.

Ο Πρόεδρος του Housing Europe Cédric Van Styvendael, είπε πως κατανοούν το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να αναπτύξει μια πολιτική διεθνούς επιπέδου για την κοινωνική στέγασης. Σημείωσε πως το πρόβλημα της κοινωνικής στέγασης αποτελεί ένα μεγάλο θέμα για ολόκληρη την Ευρώπη και είναι με ικανοποίηση που δέχθηκαν την πρόσκληση του ΚΟΑΓ για να επισκεφτούν τη χώρα.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!