Δυσαρέσκεια εκπαιδευτικών απογευματινών προγραμμάτων Υπ. Παιδείας ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό

Δυσαρέσκεια εκπαιδευτικών απογευματινών προγραμμάτων Υπ. Παιδείας ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, με μίσθωση υπηρεσιών, ύστερα από συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό με τον Υπουργό Παιδεία Κώστα Καδή και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα για να συζητήσουν το καθεστώς απασχόλησής τους.

 

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου είπε ότι στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της αγοράς υπηρεσιών στην απασχόληση των εκπαιδευτικών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι προκάλεσαν τους αξιωματούχους να τους πουν κατά πόσο υπήρξε οτιδήποτε θετικό από αυτή τη μορφή απασχόλησης και δεν έχουν πάρει θετική απάντηση, ότι υπήρξε οποιοδήποτε θετικό προς όφελος είτε της εκπαίδευσης, των μαθητών ή των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν με αυτό τον τρόπο χάσει το δικαίωμα να παίρνουν ανεργιακό επίδομα κατά τους μήνες που δεν έχουν απασχόληση, καθώς και άλλα εργασιακά ωφελήματα που έχουν εργαζόμενοι είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

Όπως ανέφερε, ο Υπουργός Παιδείας πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να ληφθεί μια απόφαση η οποία να δίνει ένα περιθώριο δύο μηνών για συζήτηση αυτού του θέματος με τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που δεν τους αφήνει ικανοποιημένους.

«Η δική μας η απαίτηση είναι να παρθεί απόφαση από το Υπουργικό για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και την επαναφορά στο καθεστώς του μισθωτού όπως ήταν πριν από το 2013», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση που κατέθεσαν οι ίδιοι σήμερα δεν προϋποθέτει κανένα πρόσθετο κόστος για το κράτος, με την επαναφορά των εργαζομένων στο καθεστώς του μισθωτού. Απλώς, είπε, επιλύει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Χαράλαμπος Αναστασίου εκ μέρους της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί όπως είπε, για ακόμα μια φορά άκουσαν μια από τα ίδια, ευχολόγια και ότι το θέμα θα συζητηθεί. Ανέφερε ακόμα ότι τα ίδια άκουσαν από το στόμα του Υπουργού και τον Ιούνιο στην Επιτροπή Παιδείας, όταν τους είχε υποσχεθεί ότι θα βρεθούν μετά το καλοκαίρια για να συζητήσουν το ζήτημα.

Είπε επίσης ότι πλέον δεν αποκλείουν οτιδήποτε και ότι οι δύο συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους μαζί με τους Συνδέσμους των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης, των ολοήμερων και των επιμορφωτικών κέντρων και θα δουν τι αποφάσεις θα λάβουν για το μέλλον.
Πρόσθεσε ότι οι δικαιολογίες ότι δεν προλαβαίνουν λόγων εκλογών δεν ευσταθούν.

«Όπως εν μια νυχτί πήραν την απόφαση για κατάργηση της μορφής απασχόλησης και από μισθωτούς να γίνει αγορά υπηρεσιών, μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει το ίδιο έστω και την άλλη εβδομάδα και να πει με τη νέα σχολική χρονιά, να καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών και οι άνθρωποι αυτοί να είναι μισθωτοί εργαζόμενοι όπως όλους μας», ανέφερε.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Κρατικών Ινστιτούτων Κυπρούλα Κυπριανού είπε ότι για άλλη μια φορά η παρούσα Κυβέρνηση παίζει με τη νοημοσύνη και κωλυσιεργεί επίτηδες.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα συζητείται τα τελευταία πέντε χρόνια και εξέφρασε την άποψη ότι και πάλι θα «μείνουμε στις υποσχέσεις».

Παράλληλα είπε ότι δεν θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια όπως είχαν εξαγγείλει, αλλά θα ενημερώσουν τα μέλη τους να ψηφίσουν στις εκλογές και θα τους ζητήσουν να ψηφίσουν βάζοντας κάτω τα δεδομένα. Ανέφερε ακόμα ότι τα μέλη τους έχουν το μυαλό να καταλάβουν και έχουν καταλήξει, με βάση τι έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ξεκαθάρισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έκαναν ουκ ολίγες, προσπάθειες, συζητήσεις και διαμαρτυρίες και δεν έμειναν τελευταία στιγμή, για να έρθουν τώρα, όπως είπε, «να προφασιστούν ότι τους φέρνουμε προ τετελεσμένων γεγονότων».

Εκ μέρους των Επιμορφωτικών Κέντρων Κύπρου, ο Μάρκος Εγγλέζος ανέφερε ότι το κόστος των επιμορφωτικών πριν από την αλλαγή και μετά είναι το ίδιο.

Είπε επίσης ότι η σημερινή εξέλιξη δεν είναι καλή για τα εργασιακά τους θέματα, θα την συζητήσουν με τα μέλη τους και όλα τα μέτρα, όπως είπε, είναι ανοικτά.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ