Συντονισμένες κινήσεις προς ΕΕ και εταίρους από ΠτΔ και Έλληνα Πρωθυπουργό για το θέμα της ΑΟΖ

Συντονισμένες κινήσεις προς ΕΕ και εταίρους από ΠτΔ και Έλληνα Πρωθυπουργό για το θέμα της ΑΟΖ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει υποστηρικτική τοποθέτηση για τις τουρκικές παρεμβάσεις την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, μετά από συνάντηση συντονισμού που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, αναφέρει ελληνική κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση που κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα, έγινε σε καλό κλίμα και επετεύχθη συντονισμός σε σχέση τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει η πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρο, τόσο στο ίδιο το Άτυπο Συμβούλιο, όσο και στις διμερείς συναντήσεις.

Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν και σε διμερές επίπεδο τους ομολόγους τους. Θα έχουν μάλιστα και μία από κοινού συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι, ενώ επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα ενημερώσει ξεχωριστά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ωθήσει την ΕΕ να πάρει θέση ξανά και με ξεκάθαρο τρόπο για το ζήτημα των τουρκικών παρεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο ικανοποιητική θα θεωρηθεί μια καταληκτική τοποθέτηση του Προέδρου Τουσκ για το θέμα, στο ύφος και το πνεύμα τόσο των παλαιότερων του τοποθετήσεων, όσο και στο πνεύμα της δήλωσης Γιούνκερ περί αντίθεσης με τις τουρκικές ενέργειες.

Εξάλλου η ΕΕ έχει ένα ευρύ πεδίο εργαλείων πίεσης προς την Άγκυρα "στο δρόμο προς τη Βάρνα", όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, έτερος κοινοτικός διπλωμάτης.

ΚΥΠΕ