Η Επιτροπή Μεταφορών αρνείται νέα παράταση στο νόμο για ποδηλάτες και τον οδηγεί στην Ολομέλεια

Η Επιτροπή Μεταφορών αρνείται νέα παράταση στο νόμο για ποδηλάτες και τον οδηγεί στην Ολομέλεια

Η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γιώργος Προκοπίου, αποφάσισε να μην δώσει την εξάμηνη παράταση στην Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και τη Νομική Υπηρεσία για να καταλήξουν στο θέμα των εξώδικων ποινών και θα προχωρήσει στην ψήφιση νομοθεσίας για τους ποδηλάτες.

 

Το νομοσχέδιο περί ρύθμισης της διακίνησης ποδηλατών εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια, είπε ο κ. Προκοπίου απορρίπτοντας το αίτημα των εμπλεκομένων για παραχώρηση περιθωρίου άλλων έξι μηνών για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων.

Όπως διευκρινίστηκε από μέλη της Επιτροπής το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι πρόνοιες της νομοθεσίας αναφορικά με τις εξώδικες ποινές, δεν εναρμονίζονται με ότι ισχύει στο πλαίσιο του κανονισμού για τους δήμους και τις κοινότητες.

Ο κ. Προκοπίου, δήλωσε ότι η 2α Μαρτίου ήταν η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής οι αλλαγές στη νομοθεσία ωστόσο, δεν έγινε τίποτα, όπως είπε.

Ο κ. Προκοπίου σημείωσε ότι σε 15 μέρες η Επιτροπή θα συνεδριάσει για τον καθορισμό των ποινών και ότι δεν θα συνεχίσει να αναμένει την εκτελεστική εξουσία, προωθώντας το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με έντονο ύφος, πρόσθεσε ότι 15 μέρες είναι αρκετός χρόνος εάν επιθυμούν να καταθέσουν τροποποιημένο νομοσχέδιο και διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί πρόνοια για μεταβατική περίοδο έξι μηνών, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις οι δήμοι και οι κοινότητες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι η πολιτική βούληση νίκησε τα νομικά ζητήματα, που ήταν ο σκόπελος που καθυστέρησε τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι θα ρυθμιστεί το θέμα των ποινών και πως μέχρι την εφαρμογή της νομοθεσίας, οι δήμοι και οι κοινότητες θα πρέπει να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία που είναι ισχυρότερη των κανονισμών.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα δυστυχήματα με ποδηλάτες, καθώς ο νόμος θα λειτουργήσει μόνο με αλλαγή νοοτροπίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης έκανε λόγο για αλαλούμ μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών που κρατεί εδώ και επτά χρόνια και αναφέρθηκε σε κωλυσιεργία στην κρατική υπηρεσία. Ανέφερε περαιτέρω ότι η Βουλή δεν μπορεί να παραμείνει σε αδράνεια την ώρα που σκοτώνονται και τραυματίζονται ποδηλάτες.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι η Επιτροπή θα καθορίσει τις ποινές, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι τα €1.500 πρόστιμο και 6 μήνες φυλάκιση ή και στις δύο ποινές μαζί.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου απηύθυνε έκκληση προς τη νέα Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη, να τερματίσει τη μέχρι σήμερα «κοροϊδία» κατά την έκφρασή του και να ξεκινήσει εκστρατεία, πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας , για ενημέρωση τόσο των ποδηλατιστών όσο και των οδηγών αυτοκίνητων. Εξέφρασε την άποψη απαιτείται δημιουργία κουλτούρας σεβασμού των ποδηλατιστών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.