Ενίσχυση συνεργασίας και Κυπριακό στις επαφές ΥΠΕΞ στην Ιορδανία

Ενίσχυση συνεργασίας και Κυπριακό στις επαφές ΥΠΕΞ στην Ιορδανία

Η ενίσχυση διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και ο μηχανισμός της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ιορδανίας - Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σειρά επαφών που είχε με την πολιτική ηγεσία της Ιορδανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη χώρα και αναχωρεί για το Λίβανο το βράδυ της Τρίτης, όπου την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Saad Hariri και τον Υπουργό Εξωτερικών Gerban Bassil.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Ιορδανό ομόλογό του, Ayman H. Safadi, «επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και η κοινή προσέγγιση Κύπρου και Ιορδανίας σε περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προστίθεται ότι «συμφωνήθηκε ο καθορισμός οδικού χάρτη για προώθηση αμοιβαίων επωφελών δράσεων σε σημαντικό αριθμό θεμάτων όπως επίσης η σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης και υλοποιήσης των εν λόγω δράσεων».

«Ο Ιορδανός Υπουργός ενημέρωσε για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ –Ιορδανίας», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τον Ιορδανό ομόλογό του για τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες αυτές και παράλληλα ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ιορδανία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις σχετικές με το θέμα συζητήσεις μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης».

«Οι δύο Υπουργοί είχαν, επίσης, συζητήσεις για τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Σύνοδο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία», αναφέρεται.

Στη συνέχεια, προστίθεται, «ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είχε ακρόαση με τον Ιορδανό Βασιλέα Abdullah IIbin Al-Hussein, κατά την οποία έγινε αναφορά στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Ιορδανία, στις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας, σε περιφερειακά θέματα όπως το Μεσανατολικό και στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς επίσης στην Τριμερή Συνεργασία Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας».

«Ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερουσίας Faisalal-Fayez. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα για θέματα στήριξης της οικονομίας της Ιορδανίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών προκλήσεων που προκύπτουν από τη φιλοξενία στη χώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων, της ανάγκης για συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης για το Μεσανατολικό και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ιορδανία, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το King Hussein Business Park, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες και το έργο που πραγματοποιείται, ενώ χθες επισκέφθηκε το Μνημείο των Μαρτύρων που είναι αφιερωμένο στους Ιορδανούς πεσόντες στρατιώτες από το 1915 μέχρι και σήμερα, αλλά και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!