Κωνσταντίνος Ιωάννου: «Η ανάγκη για ενότητα το πιο σημαντικό μήνυμα του αγώνα της ΕΟΚΑ»

Κωνσταντίνος Ιωάννου: «Η ανάγκη για ενότητα το πιο σημαντικό μήνυμα του αγώνα της ΕΟΚΑ»

Το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να πάρουμε από τον αγώνα του 1955-59 είναι η ανάγκη για ενότητα, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σημείωσε παράλληλα ότι η ομοψυχία και η ομόθυμη συστράτευση όλων αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα για να επιτευχθούν οι στόχοι του αγώνα για επίλυση του εθνικού προβλήματος που είναι κοινοί ανεξάρτητα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Κοινότητας Αυγόρου για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «σαράντα τρία χρόνια μετά, οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής μάς προκαλούν ανείπωτη οδύνη και πόνο. Πιο τραγική πτυχή της βαρβαρότητας του Αττίλα, αυτή των αγνοουμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου «εκατοντάδες συμπατριώτες μας εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αγνοούνται, με την κατοχική δύναμη να αρνείται να επιδείξει τη δέουσα συνεργασία για τη διακρίβωση της τύχης τους, ως εάν οι ευθύνες που έχει μπορούν να αποσβεστούν με την πάροδο του χρόνου».

«Οφείλει η κατοχική δύναμη να ανταποκριθεί στη δίκαιη απαίτηση της πλευράς μας, που είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού», είπε.

Οφείλει, ακόμα, πρόσθεσε, «να δώσει στοιχεία για τη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, που παραμένουν άγνωστοι, γεγονός που καταγράφεται ως διπλό και ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα».

Ως Πολιτεία, σημείωσε, αισθανόμαστε το χρέος να διατρανώσουμε την επιμονή μας στην πλήρη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενούς μας».

«Το κεφάλαιο των αγνοουμένων αποτελεί αποκλειστικά ανθρωπιστικό θέμα, που θα πρέπει να επιλυθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στην πολιτική πτυχή του Κυπριακού», τόνισε.

Ο Υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι «οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται άοκνα, παρά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας».

«Η αποφασιστικότητα και η βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αταλάντευτες και αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών του τόπου μας, Ε/κ και Τ/κ, ώστε όλοι μαζί να συμβιώσουμε σε ένα κράτος σύγχρονο και ευρωπαϊκό, απολαμβάνοντας τον φυσικό πλούτο και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, όπως αυτά ορίζονται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις», είπε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου «το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να πάρουμε από τον αγώνα του 1955-59 είναι η ανάγκη για ενότητα».

«Η ομοψυχία και η ομόθυμη συστράτευση όλων μας αποτελεί σήμερα επιτακτική αναγκαιότητα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους του αγώνα μας για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος που είναι κοινοί για όλους, ανεξάρτητα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές», ανέφερε, προσθέτοντας «να δούμε την Κύπρο μας επανενωμένη και ελεύθερη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων γίνονται απόλυτα σεβαστά, μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!