Ν’ αποδεχθούν την ύπαρξη, «με την ίδια αξία», της τ/κ κοινότητας, καλεί τους Ε/κ ο Ακιντζί

Ν’ αποδεχθούν την ύπαρξη, «με την ίδια αξία», της τ/κ κοινότητας, καλεί τους Ε/κ ο Ακιντζί

Αυτοί που κυβερνούν στην ε/κ πλευρά, πρέπει να αποδεχθούν ότι υπάρχει μια κοινότητα που έχει την ίδια αξία με αυτούς με την οποία θα διοικούν, διαμοιραζόμενοι επί ίσοις όροις το νησί, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι εάν το κατανοήσουν αυτό, τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον για τις επόμενες γενιές, με ειρήνη και γαλήνη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σε πολιτιστική εκδήλωση στο Τρίκωμο. Αυτά τα εδάφη αρκούν για όλους μας, ανέφερε λέγοντας ότι μπορούμε να ζήσουμε στην Κύπρο με ειρήνη και γαλήνη. Μπορεί, ανέφερε, να βρεθούν τρόποι ώστε να χρησιμοποιηθούν με δίκαιο τρόπο τα αγαθά (σσ φυσικός πλούτος) που υπάρχουν τόσο στο έδαφος, όσο και στην θάλασσα γύρω από την Κύπρο, «ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Κύπρο για τις νέες γενιές με ειρήνη και γαλήνη».

Αρκεί, όπως είπε, «αυτοί που κυβερνούν στην ε/κ πλευρά αποδεχθούν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει μια κοινότητα που έχει την ίδια αξία με αυτούς και θα διοικούν μοιραζόμενοι αυτό το νησί με ίσους όσους, (τότε) μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό το μέλλον. Ποτέ δεν είναι αργά. Όταν θα είναι αργά, θα είναι βαρύ και το τίμημα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στην 1η Απριλίου του 1955 λέγοντας ότι η Κύπρος είχε μια πολυπολιτισμική δομή και οι Τ/κ ήταν μια από τις δύο κύριες κοινότητες. Εκείνη την περίοδο, είπε, κυρίως η Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Γρίβας, άρχισαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ δήθεν κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας αλλά στην ουσία για να ενωθούν με την Ελλάδα. Μπήκαν σε έναν αγώνα για να καταστεί άρχουσα στο νησί μια κοινότητα, ένα μόνο στοιχείο, ένα μόνο έθνος, μια μόνο κουλτούρα, όπως υποστήριξε.

Η εποχή της επιβολής μιας κουλτούρας σε αυτή την γεωγραφία και το να καταστεί κυρίαρχο μόνο ένα έθνος, έχει μείνει στο παρελθόν, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα που έφεραν τα γεγονότα που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο αμοιβαίος σεβασμός σε μια δημοκρατική, αλλά πολυπολιτισμική δομή και η αρχή της ισότητας.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ταυτότητα των Τ/κ διαμορφώθηκε από το 1571 έως τις ημέρες μας, και πως σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν διάφορες κουλτούρες από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες ανθρώπων που μένουν εδώ, από την Τουρκία και άλλες χώρες, όπως οι χιλιάδες των φοιτητών που σπουδάζουν σήμερα στα κατεχόμενα. Αυτός είναι ένας πλούτος που δεν πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά να επωφεληθούμε από αυτόν, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!