Φορο-απαλλαγές κομμάτων με νονό τον Σιζόπουλο - Θα έχουν ίδια μεταχείριση με φιλανθρωπικά ιδρύματα

Φορο-απαλλαγές κομμάτων με νονό τον Σιζόπουλο - Θα έχουν ίδια μεταχείριση με φιλανθρωπικά ιδρύματα

Για μια ακόμα φορά τα κόμματα έκοψαν και έραψαν τους νόμους στα μέτρα τους. 

Στη σημερινή έκτακτη Ολομέλεια της Βουλή, με τις ψήφους ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύης πέρασε η πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου για φορο-απαλλαγές κομμάτων στις περιπτώσεις δωρεάς ακίνητης ιδιοκτησίας.

Με την πρόταση Σιζόπουλου τα κόμματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση όπως τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και δεν θα πληρώνουν φόρους κεφαλαιουχικών κερδών κατά την εγγραφή της ακίνητης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Στην ουσία πρόκειται για έμμεση μορφή χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς οι φόροι από τέτοιες κτηματικές πράξεις μπορούν δυνητικά να ανέλθουν σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα εισπράξει το Κράτος (και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι).

Διαβαστε επίσης: Εκτός ελέγχου θεσμική σύγκρουση στη Βουλή-Για 2,5 ώρες συζητούσαν για τροπολογία εκτός ατζέντας (2)

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του θέματος σε δύο συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δήλωσε ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, καλύπτει τις περιπτώσεις δωρεάς ακίνητης ιδιοκτησίας προς τη Δημοκρατία οι οποίες γίνονται για εκπαιδευτικούς, μορφωτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς και εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο». Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, «η ίδια εκπρόσωπος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του υπουργείου αναφορικά με τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου, καθότι αυτή αφενός μεν δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου ενδεχομένως να συγκρούεται με τις διατάξεις τις σχετικής νομοθεσίας που διέπει την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας από πολιτικά κόμματα».

Η πρόταση με νονό τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ αφορούσε τροπολογία του νόμου «περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών» ώστε «πράξη δωρεάς ακίνητης ιδιοκτησίας προς πολιτικό κόμμα νομίμως εγγεγραμμένου κατά τις διατάξεις του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου να απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών κατά την εγγραφή της στο αρμόδιο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο επ’ ονόματι του εν λόγω πολιτικού κόμματος». Ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε, σύμφωνα με την έκθεση, ότι «παλαιότερα τα πολιτικά κόμματα δε θεωρούνταν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ως εκ τούτου δεν είχαν δικαίωμα στην κατοχή περιουσίας. Συναφώς, και όπως ο ίδιος εισηγητής ανέφερε, εφόσον τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται πλέον νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πρέπει να τους παραχωρηθεί η δυνατότητα απόκτησης ακίνητης ιδιοκτησίας δια δωρεάς η οποία να μπορεί να εγγράφεται επ’ ονόματί τους χωρίς την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών».

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα σχολίασε στη στήλη του (με το δικό του καυστικό τρόπο) ο «Μικροπολιτικός». Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο σχόλιο του Μικροπολιτικού εδώ και το σημερινό εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!