ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη ζητούν εξηγήσεις για την απόφαση που άναψε φωτιές

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη ζητούν εξηγήσεις για την απόφαση που άναψε φωτιές

ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύης και ΑΚΕΛ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απαλλαγή κατηγορούμενων σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση – Καλούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις.

Απαλλάγηκαν των κατηγοριών για κατοχή με σκοπό την προμήθεια μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, γιατί σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, δεν έτυχαν δίκαιης δίκης, λόγω της καταστροφής των τεκμηρίων από τη φωτιά που ξέσπασε στις 26 Φεβρουαρίου 2018 στο χώρο φύλαξης τεκμηρίων των Δικαστηρίων Λευκωσίας. 

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για δυο κατηγορούμενους ηλικίας 47 και 64 χρονών οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας και παράνομης κατοχής με σκοπό την προμήθεια  7 κιλών και 84.66 γρ. κοκαΐνης, καθώς και 5 κιλά και 194.74 γρ. κάνναβης. 

Αναλυτικά για το θέμα εδώ: Λευκωσία: Καταστράφηκαν τα τεκμήρια, απαλλάγηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπόριο κοκαΐνης

Επίσης αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συνωμοσία προς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και για κατοχή εκρηκτικών υλών δηλαδή 11 σφαιρών, ενός βραδύκαυστου ακαριαίου σχοινιού μήκους 225 μμ. Δύο πυροκροτητών και ενάμισι  λίβρας ΤΝΤ. Περαιτέρω ο πρώτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων ύψους €7.315 από παράνομες πράξεις

Την πολιτική τους θέση για την απαλλαγή των κατηγοριών εκφράζουν μέσω επίσημης ανακοίνωσής του τα πολιτικά κόμματα ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύης και ΑΚΕΛ. Πιο κάτω αυτούσιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων: 

ΕΔΕΚ: «Επιβάλλεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας»

Επιβάλλεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε τεκμήρια τα οποία καταστρέφονται «τυχαίως» ή επί σκοπώ να δύνανται να αντικατασταθούν μέσω φωτογραφιών ή άλλων εναλλακτικών αποτυπώσεων.
Με αφορμή τα όσα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση ναρκωτικών η οποία «χάθηκε» λόγω της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Δικαστήριο Λευκωσίας,  επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη να γίνει μία ενδελεχής έρευνα για το συγκεκριμένο συμβάν.

Χρειάζεται να εξεταστεί κατά πόσον ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή εάν ήταν σκόπιμη η καταστροφή τεκμηρίων. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να εξεταστεί για ποιο λόγο δεν είχαν ληφθεί σοβαρά μέτρα προστασίας και σε ποιο βαθμό λαμβάνονται σήμερα μέτρα στο χώρο του Δικαστηρίου Λευκωσίας, από τη στιγμή που φυλάσσονται εκεί σημαντικά τεκμήρια.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε τεκμήρια τα οποία καταστρέφονται «τυχαίως» η επί σκοπώ να δύνανται να αντικατασταθούν μέσω φωτογραφιών ή άλλων εναλλακτικών αποτυπώσεων.

Κίνημα Αλληλεγγύης: «Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποδέχθηκε τη θέση για μη δίκαιη λύση»

Χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποδέχθηκε τη θέση για μη δίκαιη λύση ως αποτέλεσμα της γνωστής πυρκαγιάς και απώλειας τεκμηρίων.
Έτσι ολοκληρώθηκε και νομοτελειακά η υπόθεση για τους κατηγορουμένους για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Εκείνο που παραμένει ακόμα είναι οι ευθύνες των όσων είχαν κάτω από την προστασία τους τα τεκμήρια, και των όσων έπρεπε να πάρουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα και δεν πήραν.

Εξ όσων γνωρίζουμε οι έρευνες συνεχίζονται, δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε για να γνωρίζουμε αν έχουν ολοκληρωθεί και το βασικότερο αν έχουν εντοπιστεί ευθύνες και σε ποιους ανήκουν αυτές.

Κατά τα άλλα με πολύ άνεση δακτυλοδείχνουμε τα αυθαίρετα στην Ελλάδα και το τι συνέβηκε, ενώ εμείς πρώτοι και καλύτεροι αυθαιρετούμε.

ΑΚΕΛ: Κίνδυνος κατάρρευσης σοβαρών ποινικών υποθέσεων

Δυστυχώς για το κυπριακό κράτος, χτες επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες που εκφράσαμε αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης σοβαρών ποινικών υποθέσεων, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Από τις 28/02/2018 σπεύσαμε αμέσως μετά που διαπιστώσαμε ότι στην πυρκαγιά κάηκαν σημαντικά τεκμήρια και εγγράψαμε αυτεπάγγελτο θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Εκεί, ενώ γνωρίζαμε την αλήθεια, ότι δηλαδή στα κατεστραμμένα τεκμήρια βρίσκονταν και ναρκωτικά, οι αρμόδιοι μας έλεγαν άλλα και μας διαβεβαίωναν ότι ήξεραν πώς να κάνουν τη δουλειά τους και πως δεν επρόκειτο να επηρεαστούν αρνητικά οι υποθέσεις που βρίσκονται υπό εκδίκαση.

Η χτεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αποτελεί κόλαφο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το οποίο καλείται να δώσει εξηγήσεις. Διότι η ανησυχία μας δεν εστιάζεται μόνο στο γεγονός ότι χάθηκε μια σοβαρή υπόθεση που αφορούσε εμπορία ναρκωτικών, αλλά και στον υπαρκτό κίνδυνο η εκ των πραγμάτων σωστή απόφαση του Κακουργιοδικείου να αποτελέσει προηγούμενο, συμπαρασύροντας και οδηγώντας σε κατάρρευση και άλλες ποινικές υποθέσεις.

Η ΚοινοβουλευτικήΟμάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά - Νέες Δυνάμεις θα επιδιώξει την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τον καταρτισμό σχετικής έκθεσης μετά και τις τελευταίες αρνητικές για τη δικαιοσύνη εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!