Έκκληση για συστράτευση ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Έκκληση για συστράτευση ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Έκκληση για συστράτευση στο εσωτερικό ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας, της νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών, απηύθυνε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Μιλώντας στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού 1974, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «η συνεχιζόμενη και πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας επί των αναφαίρετων, κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλεται να μας βρει σε συστράτευση», ενώ «η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και οι αδιάκοπες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, επιβάλλεται επίσης να μας βρουν ενωμένους».

«Να μας βρουν συμβάλλοντας εποικοδομητικά εντός της αίθουσας του Εθνικού Συμβουλίου και όχι επικοινωνιακά εκτός αυτής. Στις προσπάθειες αναχαίτισης της τουρκικής αναθεωρητικότητας, αλλά και στις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας στη τράπεζα του διαλόγου, περισσότεροι, μπορούμε να πετύχουμε σαφώς περισσότερα» πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσουμε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας, θα αποτρέψουμε τα τουρκοκρατούμενα μέρη μας να προστεθούν στον κατάλογο των χαμένων πατρίδων του ελληνισμού «αναλώνοντας προς αυτό τον σκοπό, το άπαν των προσπαθειών μας για κατάληξη επί μιας δίκαιης, περιεκτικής και λειτουργικής συμφωνίας. Χωρίς ρήτρες, χωρίς στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες».

Ο Υπουργός κάλεσε παράλληλα σε «γενναία και συνάμα επιβεβλημένη αυτοκριτική» λέγοντας ότι πρέπει να αναρωτηθούμε εάν έχουμε το δικαίωμα, να λησμονήσουμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας και αν έχουμε το δικαίωμα να υποβαθμίσουμε από κορυφαία προτεραιότητα των εθνικών μας προσανατολισμών, τον στόχο για την επανένωση της πατρίδας μας.

Διερωτήθηκε παράλληλα αν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τυχόν αποτυχία μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, δεν θα απονείμει πιστοποιητικά δικαίωσης σε πολιτικές παρατάξεις, αλλά θα επιφέρει αρνητικότατες εξελίξεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

«Απευθύνουμε σήμερα έκκληση προς όλους. Πολίτες και πολιτικούς, κομματικούς και κομματάρχες» για επούλωση των διχαστικών πληγών του παρελθόντος, που κατά το δοκούν, είτε προσποιούμαστε ότι δεν ανοίχθηκαν ποτέ, είτε τις συντηρούμε ανοικτές για ίδιον, κομματικό όφελος, είπε.

Ανέφερε καταληκτικά ότι «τώρα είναι η ώρα της δράσης» ώστε να καταστεί η μείζονα εθνική υπόθεση σε πατριωτικό παρανομαστή των συλλογικών επιδιώξεων.