Ο Περδίκης στο Newsbomb: «Πρόσκληση σε ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία για τις Ευρωεκλογές»

Ο Περδίκης στο Newsbomb: «Πρόσκληση σε ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία για τις Ευρωεκλογές»

Γιατί «χάλασε» η συνεργασία με ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ; Tι απαντά στο Newsbomb ο Γιώργος Περδίκης.

Συνέντευξη στον Έκτορα Γεωργίου

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης μίλησε στο Newsbomb και απάντησε στα ερωτήματα μας για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης, αναφέρθηκε στο θέμα της Οριζόντιας Ψηφοφορίας, τόνισε επίσης ότι δεν θα είναι σε ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων προσωπικοτήτων. Ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία τεσσάρων κομμάτων δεν θα συνεχιστεί (ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Κινήματος Οικολόγων - Αλληλεγγύη).

Όσο για τη συνεργασία με τον Σενέρ Λεβέντ μας είπε ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη:

Γιατί η Κεντρική Επιτροπή των Οικολόγων έκρινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές; Ποιες είναι οι πολιτικές πράξεις των δύο κομμάτων που σας οδηγήσαν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν σεβαστεί «τη μεταξύ μας συνεργασία και το κοινό πρόγραμμα που είχαμε συνυπογράψει για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου»;

«Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που συνήλθε στις 5/8/2018 δεν πήρε καμία τελική απόφαση. Το γεγονός ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων στις Ευρωεκλογές έχει προκύψει από μήνες πριν, όταν  ανακοινώθηκε ότι το ΔΗΚΟ θα κατέλθει με δικό του αμιγές ψηφοδέλτιο. Άρα δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών που αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές. Πρώτα το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ αποφάσισαν να μην συνεχίσουν τη συνεργασία, για λόγους που για μένα είναι απολύτως κατανοητοί και σεβαστοί. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν έχουμε λάβει τελικές αποφάσεις για τις Ευρωεκλογές. Είμαστε σε καθαρά διερευνητικό στάδιο.»

Πέραν από το κυπριακό, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπήρχε κοινή θέση των κομμάτων του ενδιάμεσου στα θέματα του Συνεργατισμού, της Οριζόντιας Ψηφοφορίας και κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές;

«Είναι μια ξε​χωριστή​ υπόθεση δυσαρέσκεια μας για τη στάση που τήρησαν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ στο θέμα της σκανδαλώδους συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και στο θέμα της δέσμης νόμων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε την επόμενη ημέρα με σκληρή ανακοίνωση εναντίον των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ που στήριξαν αυτή τη σκανδαλώδη συμφωνία. Σε αυτό το σημείο αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι είχαμε ζητήσει με επιστολή μου προς τους αρχηγούς των κομμάτων αυτών να έχουμε συνεννόηση των συνεργαζόμενων κομμάτων από τις 13 /3/2018 . Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Αντιθέτως, ανέβηκαν κεχωρισμένως οι δύο ηγέτες των κομμάτων ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ στο Προεδρικό και έκαναν ξεχωριστές συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στη Βουλή με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για την υπερψήφιση της συμφωνίας κυβέρνησης / ελληνικής τράπεζας και το συνεργατισμό και για τα νομοσχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ούτε εμείς, ούτε η Αλληλεγγύη ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο αυτών των διαβουλεύσεων μεταξύ του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ξεχωριστά με την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Σημειολογικά αναφέρω ότι πριν να οδηγηθεί η συμφωνία Κυβέρνησης – Ελληνικής Τράπεζας στην ολομέλεια, δεν έγινε η καθιερωμένη τους τελευταίους μήνες σύσκεψη των βουλευτών των τεσσάρων κομμάτων στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Και από τότε δεν έγινε ποτέ ξανά. Συνεπώς η κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων τερματίστηκε από τις αρχές Ιουλίου λόγων των κεχρωσμένων τακτικών που ακολούθησαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο μείζων θέμα της οικονομίας, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα κινήματα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Έχω μάλιστα την άποψη ότι οι θέσεις που ακολούθησαν τα δύο κόμματα στο θέμα του Συνεργατισμού, δεν συνάδουν με όσα συμφωνήθηκαν μέσα από το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης του υποψήφιου τότε Νικόλα Παπαδόπουλου. Τα πιο πάνω όμως δεν αποτελούν απόδειξη ότι έχει χαλάσει η συνεργασία μας και η εγκάρδια συνεννόηση μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων. Δεν έχουμε φιλονικήσει, ούτε υπάρχει ένταση στις σχέσεις μας. Οι σχέσεις των τεσσάρων κομμάτων παραμένουν φιλικές.  Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες οργανώσαμε μαζί τα τέσσερα κόμματα από κοινού εκδήλωση καταδίκης του διπλού εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Όταν γίνεται συνεργασία κομμάτων είναι βασική και αναγκαία προϋπόθεση να υπάρχει μια ελάχιστη πολιτική συμφωνία. Τα θέματα που αναφέρετε αλλά και άλλα, είναι πολύ σοβαρά. Εμείς θα θέλαμε να είχαμε συνεργασία γι’ αυτά τα θέματα, όπως και σε άλλα πολύ σοβαρά θέματα όπως το θέμα των ψηλών κτιρίων, των χρυσών διαβατηρίων, του ελέγχου της φοροδιαφυγής, τα μέτρα στήριξης των θυμάτων της οικονομικής κρίσης αλλά και περιβαλλοντικά θέματα όπως οι Θαλασσινές Σπηλιές, το πάρκο κροκοδείλων κ.ο.κ. Το κοινό ψηφοδέλτιο είναι το «κερασάκι στην τούρτα» και όχι η τούρτα δηλαδή η ουσία.»

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με το Σενέρ Λεβέντ και ποιοι δυνητικά θα μπορούσαν να απαρτίζουν ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων για τις Ευρωεκλογές;

«Οι διαβουλεύσεις με τον Σενέρ Λεβέντ και άλλες προσωπικότητες έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε καλό δρόμο, στη βάση της λογικής του ανεξάρτητου, ακομμάτιστου αλλά όχι απολιτικού συνδυασμού για τις ευρωεκλογές. Είναι μια επιλογή για το κίνημα που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα.»

Εσείς θα είστε υποψήφιος σε ένα ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων;

«Όχι, δεν θα είμαι σε ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, όπως αυτό που επιδιώκουμε, και έχω περιγράψει πιο πάνω.»

Σε ποια άλλα κόμματα και οργανώσεις απευθύνεται η πρόσκληση σας;

 «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καθοριστεί ακριβώς. Σίγουρα όμως η πρόσκληση αυτή αφορά τα κόμματα ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία.»

Διαβάστε ΕΔΩ το δεύτερο μέρος της συνέντευξης