Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση σε σχέση με τις θέσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και πρέπει να ακολουθήσει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί για την επίλυση εργασιακών θεμάτων, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδικης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία .

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση του διαλόγου για την παιδεία και ελπίζουμε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, το αδιέξοδο αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης οι οποίες έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα», πρόσθεσε.

Διαβάστε: Συγκινημένος Αναστασιάδης - Τα συγχαρητήρια στον Κοντίδη από ολόκληρο το νησί (pic)

Απ’ εκεί και πέρα, συμπλήρωσε ο κ. Περδίκης, ανέφεραν στις εκπαιδευτικές οργανώσεις «ότι εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει εναγή εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου, θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλαγές και τα οποία πρέπει να συζητηθούν για το καλό της παιδείας και των παιδιών». «Συμφωνούμε με τους εκπαιδευτικούς ότι πρέπει να τεθεί μαζί με όλα και το θέμα των απαλλαγών. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχωρίζει τις απαλλαγές από τις αποσπάσεις, αλλά τα δύο (απαλλαγές και αποσπάσεις) πρέπει να τεθούν ταυτόχρονα στην ίδια συζήτηση, όπως και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον διδακτικό χρόνο. Είναι γι’ αυτό που πρέπει να γίνει μια ορθολογιστική συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα των τριών κατηγοριών των απαλλαγών, τα οποία βεβαίως μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους ως συνδικαλιστικά κεκτημένα, ωστόσο είναι ώρα να εξετάσουμε αν αυτά τα κεκτημένα αν είναι τελικά προς το συμφέρον των παιδειών, της παιδείας αλλά των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η συζήτηση αυτή, πρέπει να γίνει πέραν από οποιεσδήποτε αγκυλώσεις και ετσιθελική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Η εντύπωση που έχουν, συνέχισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, «είναι ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε τους καλύτερους χειρισμούς, ούτε και ο Υπουργός Παιδείας προσωπικά, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ κρίσιμα θέματα και κινδυνεύουν να μην ανοίξουν τα σχολεία». Αν κάτι τέτοιο συμβεί, είπε, την κύρια ευθύνη θα την έχει ο Υπουργός Παιδείας κι όχι οι εκπαιδευτικοί, ούτε τα παιδιά και οι γονείς.

Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Περδίκης είπε ότι θα μελετηθούν από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα στοιχεία που του έδωσαν, θα αναζητηθεί και η άποψη του Υπουργείου, το οποίο δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις θέσεις του.

«Θα ελπίσουμε ότι θα βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα για το καλό της παιδείας και των παιδιών. Η ισοπέδωση οποιασδήποτε επαγγελματικής τάξης, επειδή υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες μονάδες στην συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη και η υποτίμηση των εργαζομένων είναι ένας πολύ κακός σύμβουλος για την επίλυση προβλημάτων. Δεν ισχυρίζεται κανένας ότι οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην Άρια φυλή, αλλά δεν μπορεί κανένας να δεχτεί ότι οι εκπαιδευτικοί είναι άχρηστοι. Αν ήταν αυτό πραγματικότητα τότε αχρηστεύεται όλη η δημόσια εκπαίδευση. Αυτή η άποψη δεν βοηθά καθόλου στο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση που έγινε γύρω από το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει και την πρωτοφανή κρίση που έχει προκύψει στα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Έχουμε προσκομίσει υλικό και έχουμε επιδώσει στον κ. Πρόεδρο και στο Κίνημα Οικολόγων υλικό με τον οποίο τεκμηριώνεται το δίκαιο των θέσεων μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δυστυχώς, και έχει γίνει κατανοητό, ότι δεν έγιναν και οι καλύτεροι χειρισμοί στο θέμα το συγκεκριμένο. Εμείς έχουμε ήδη δηλώσει ότι ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον εξορθολογισμό στο χώρο της εκπαίδευσης», πρόσθεσε. Ο κ. Σωκράτους επανέλαβε ότι είναι έτοιμοι για διάλογο, αλλά ένα πραγματικό διάλογο και όχι διάλογο ο οποίος να είναι ένας διάλογος στον οποίο κάποιοι να αποφασίζουν και μετά να καλούν κάποιους άλλους να εφαρμόσουν αυτά που ήδη έχουν αποφασίσει.

«Βρίσκεται πράγματι το θέμα σε ένα κομβικό σημείο αυτή την στιγμή και επειδή σε τρεις εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία, θεωρώ ότι για μια ακόμα φορά θα πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι προσπάθειες, ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά και η ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα είναι στο Υπουργείο Παιδείας και στην Κυβέρνηση», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική πατώντας εδώ!