ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι θα σημαίνει η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι θα σημαίνει η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο;

Ανατροπές σε πολλαπλά επίπεδα ενδέχεται να προκαλέσει η σύγκρουση Τραμπ – Ερντογάν, η οποία μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν φαίνεται να εκτονώνεται αλλά μέρα με τη μέρα εκτραχύνεται, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ολικής ρήξης.

Γράφει: Έκτορας Γεωργίου

Η διελκυστίνδα ΗΠΑ - Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε με αφορμή το θέμα του Πάστορα, εξελίσσεται σε εφιάλτη για την τουρκική οικονομία και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο.

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει σε Βουλή και Γερουσία πρόταση για επανεξέταση (άρση) του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό επεισόδιο στην πολύπλευρη αμερικανοτουρκική κρίση, το οποίο επηρεάζει άμεσα τα  γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής μας. Στον ίδιο νόμο, για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επιβάλλονται και περιορισμοί για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Όπως μας εξηγεί ο διεθνολόγος Δρ. Πάμπος Χρυσοστόμου, το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ ισχύει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισημοποιήθηκε με αμερικάνικο νόμο το 1987, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο. 

«Η εν λόγω κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η όξυνση Τουρκίας-Αμερικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που έχει να κάνει με τα ενεργειακά ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και με τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου».   

Σύμφωνα με το Δρ. Χρυσοστόμου, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν τελικά στη άρση του εμπάργκο, τότε αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα παρακάτω:

α) Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε θάματα ασφαλείας Κύπρου - ΗΠΑ.

β) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα άμυνας, μεταξύ των δυο χωρών.

γ) Προμήθεια αμερικανικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε θέματα ΑΟΖ, με προοπτική την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, «η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα επιπρόσθετες αποτρεπτικές ασφαλιστικές δικλίδες σε περίπτωση παράνομης ενέργειας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανάλογα και με το “πότε” και “πως” θα εκδηλωθεί».

Στον αντίποδα, «καραδοκεί ο κίνδυνος η Κύπρος να αποτελέσει ακόμα ένα αγκάθι στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και επιπρόσθετα η Ρωσία, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις, ενδέχεται να ερμηνεύσει την ενέργεια αυτή με αρνητικό πρόσημο».

Οφείλουμε, τονίζει ο διεθνολόγος, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο, όχι μόνο αναφορικά με κυπρογενείς εξελίξεις, αλλά παγκόσμια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει την ασπίδα ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις διαχρονικές φιλικές τις σχέσεις με άλλες χώρες».

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική ΕΔΩ!