Σύγκρουση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στη Βουλή με φόντο την Παιδεία – Πυρά κατά Χατζηγιάννη από Γεωργίου & Ειρήνη

Σύγκρουση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στη Βουλή με φόντο την Παιδεία –  Πυρά κατά Χατζηγιάννη από Γεωργίου & Ειρήνη

Συνέχεια στην κοινοβουλευτική κόντρα μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη και των βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει, από την πρώτη μέρα, να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την Παιδεία ενώπιον της Βουλής αλλά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής αρνείται να συγκαλέσει συνεδρία επικαλούμενος τις προσπάθειες που γίνονται για εκτόνωση της κρίσης και το ενδεχόμενο μια τέτοια συζήτηση να επέτεινε το ήδη βεβαρυμένο κλίμα.

Μπηχτές Αλληλεγγύης για τις σούβλες του Προέδρου στο Τρόοδος – «Ολίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει»

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής σε πρωινή γραπτή δήλωση  απορρίπτει τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ και αναφέρει ότι «η Βουλή δεν διαθέτει μέσα για να ικανοποιήσει τα διαφιλονικούμενα θέματα. Παράλληλα», προσθέτει, «η εξουσία ελέγχου της Βουλής και η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μία περίοδο διεξαγωγής του διαλόγου μόνο πρόσθετη επιβάρυνση στο κλίμα θα μπορούσε να επιφέρει». Σημειώνει ακόμα ότι «δεν είναι η στιγμή για πολιτικοποίηση των θεμάτων με σκοπό την κάρπωση πολιτικού οφέλους, αλλά για να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης».

Διαβάστε επίσης: Εξηγήσεις από κυβέρνηση ζητά η ΕΔΕΚ για το οδόφραγμα της Δερύνειας

Στον αντίποδα, απαντώντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου τονίζει ότι «στην κρισιμότερη φάση για τα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου, (ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας) ήταν για ένα μήνα εκκωφαντικά απών». Υποστηρίζει ότι με τη δήλωση του «προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια και να προσφέρει κάλυψη στους αυταρχικούς χειρισμούς του υπουργού και της κυβέρνησης και να δικαιολογήσει την ένοχη σιωπή του ΔΗΣΥ». Προσθέτει επί τούτου ότι «από τις 19 Ιουλίου τον καλέσαμε ως ΑΚΕΛ και με τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, να συγκαλέσει την Επιτροπή Παιδείας για να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στη ρήξη που δρομολογήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης». Αν δεν έχει ρόλο η Επιτροπή Παιδείας σε αυτά τα θέματα, «ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της», διερωτάται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Πυρά κατά του κ. Χατζηγιάννη εξαπέλυσε και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία σε ανάρτηση της στο Facebook, έγραψε ότι «δεν μπορεί όλα τα κόμματα πλην ΔΗΣΥ να ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Παιδείας και να βρίσκονται αντιμέτωποι με πεισματική άρνηση του ΔΗΣΥ».

  • Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας και του βουλευτή του ΑΚΕΛ.

 Κ. Χατζηγιάννης: Σκοπός η διαφύλαξη βοηθητικού κλίματος

Η κρίση στον τομέα της εκπαίδευσης συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαλόγου εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η σημερινή κρίση βασίζεται στην ανάγκη να δοθούν λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και για δεκαετίες δεν πάρθηκαν αποφάσεις.

Πτώχευσε κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία - Αγωνία για χιλιάδες πελάτες

Προσπάθεια μου ήταν από την πρώτη στιγμή να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό υπάρχει και συνεχίζεται μέχρι ετούτη την ώρα και είναι απόλυτα θετικό. Καλώ παράλληλα όλους να δώσουν το μέγιστο των δυνάμενων τους για συνέχιση του διαλόγου.  Απορρίπτουμε την κριτική διάθεση όπως εκφράζεται από το ΑΚΕΛ ότι δήθεν λόγω μη σύγκλισης της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής δεν έχει εξευρεθεί επίλυση του θέματος. Να τονίσουμε ότι η Βουλή δεν διαθέτει μέσα για να ικανοποιήσει τα διαφιλονικούμενα θέματα. Παράλληλα η εξουσία ελέγχου της Βουλής και η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μία περίοδο διεξαγωγής του διαλόγου μόνο πρόσθετη επιβάρυνση στο κλίμα θα μπορούσε να επιφέρει.
Αυτή την ώρα, αναγκαία είναι η αυτοσυγκράτηση και η υπευθυνότητα, προκειμένου τα σχολεία μας να λειτουργήσουν κανονικά. Δεν είναι η στιγμή για πολιτικοποίηση των θεμάτων με σκοπό την κάρπωση πολιτικού οφέλους, αλλά για να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης. Κανείς δεν αρνείται τη δυσκολία της κατάστασης και για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να κινούμαστε όλοι με τρόπο βοηθητικό.

Θέλω να πιστώσω με ειλικρινή πρόθεση το ΑΚΕΛ να ασκήσει τον αναγκαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τόσο η Επιτροπή Ελέγχου, όσο και η Επιτροπή Παιδείας έχουν κάθε υποχρέωση να συζητήσουν εκτεταμένα τα θέματα. Παράλληλα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ποτέ δεν υστέρησε σε συζήτηση οποιουδήποτε θέματος παρόλο το φόρτο εργασίας και αυτή η επιτυχημένη τακτική θα συνεχισθεί. 

Νέα συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας με εκπαιδευτικές οργανώσεις αύριο

Γ. Γεωργίου: Ο κ. Χατζηγιάννη τυρβάζει περί άλλα

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, επιτέλους, εμφανίστηκε. Στην κρισιμότερη φάση για τα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου, ήταν για ένα μήνα εκκωφαντικά απών. Αλλά και τώρα, με τη δήλωση του, προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια και να προσφέρει κάλυψη στους αυταρχικούς χειρισμούς του υπουργού και της κυβέρνησης και να δικαιολογήσει την ένοχη σιωπή του ΔΗΣΥ.
Από τις 19 Ιουλίου τον καλέσαμε ως ΑΚΕΛ και με τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, να συγκαλέσει την Επιτροπή Παιδείας για να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στη ρήξη που δρομολογήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, μας είπε, εντελώς άστοχα, ότι δεν αφορά την Επιτροπή αυτό το ζήτημα!!!
Διερωτόμαστε: Αν σε αυτό το κομβικό σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα η κυβέρνηση δεν έχει ρόλο η Επιτροπή παιδείας, τότε ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξης της.
Την όλη συμπεριφορά του κ. Χατζηγιάννη καταγγείλαμε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η μπάλα, πλέον, βρίσκεται στα πόδια του. Οφείλει να παρέμβει και να διασφαλίσει τον θεσμικό ρόλο της Βουλής σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα.

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική ΕΔΩ!