Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την κατάσταση στην παιδεία

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την κατάσταση στην παιδεία

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την κρίση που επικρατεί στην Παιδεία λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στη Λευκωσία.

Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις:

Ηλίας Μυριανθούς (ΕΔΕΚ): «Αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να παρακαθίσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο»
«Μετά και τη σημερινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας για την κρίση στην εκπαίδευση διαφάνηκε το τέλμα το οποίο έχει επέλθει στο διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών. Αυτό που αυτή την ώρα θα πρέπει να πρυτανεύσει είναι το καλό συμφέρον του δημοσίου σχολείου και των μαθητών.

 

Αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να παρακαθήσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, όπως και οι δυο πλευρές διακηρύττουν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις για να καταλήξουν σε μια αμοιβαία συναινετική λύση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Είναι γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρία όλοι συμφωνούν για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών στην Παιδεία και την αναβάθμιση ουσιαστικά της ποιότητας της Παιδείας.

Η λύση που θα προκύψει θα ισχύσει για την επόμενη σχολική χρονιά και παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και των εκπαιδευτικών οργανώσεων με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται:

α) του εξορθολογισμού στον τομέα της Παιδείας
β) της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού
γ) της υπευθυνότητας
δ) του βιολογικού παράγοντα

Από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με αυτήν την εποικοδομητική προσέγγιση για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων μεταξύ των δυο πλευρών και επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά την πρόθεσή μας, αν και εφόσον μας ζητηθεί και από τις δυο πλευρές, να συνεχίσουμε τη μεσολαβητική πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει».

Το ΔΗΚΟ για την Παιδεία - «Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις της κυβέρνησης, εκτραχύνουν αντί να εξομαλύνουν την κατάσταση στην παιδεία»
«Έστω και την υστάτη, καλούμε την κυβέρνηση να παραμερίσει τους ετσιθελισμούς και να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή τακτική για την παιδεία και να ανακοινώσει αναστολή της υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων, για μία σχολική χρονιά. Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις της κυβέρνησης, εκτραχύνουν αντί να εξομαλύνουν την κατάσταση στην παιδεία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί ταυτόχρονα τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών να αναστείλουν τα όποια μέτρα έχουν εξαγγείλει ή προτίθενται να εξαγγείλουν.
Για το Δημοκρατικό Κόμμα αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά κανονικά και χωρίς προβλήματα, για χάρη των μαθητών μας και αμέσως, οι δύο πλευρές, να παρακαθίσουν σε διάλογο, εφ’ όλης της ύλης, με στόχο το σωστό εξορθολογισμό του χώρου της παιδείας, τον εκσυγχρονισμό της παιδείας και την αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας της παιδείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στόχος όλων μας, είναι η διαφύλαξη και η προάσπιση του Δημοσίου Σχολείου».

Γιωργαλλάς (Κίνημα Αλληλεγγύης): «Διάλογος και διαβούλευση για την Παιδεία»
«Η κρίση στην Παιδεία πρέπει να τερματιστεί, και η ένταση πρέπει να εκτονωθεί. Η νέα σχολική χρονιά πρέπει να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια και προβλήματα». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής σχετικά με την κρίση στη Δημόσια Εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα που δημιουργούνται και το σεβασμό στην τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών, και πρόσθεσε: «Καλούμε και την κυβερνητική πλευρά και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να εγκαταλείψουν απόλυτες θέσεις, να βρουν τον τρόπο να συνεννοηθούν αλλά ιδιαίτερα πρέπει να διευκολύνουν αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Ένα εποικοδομητικό, διεξοδικό και θεσμικό διάλογο ο οποίος θα έχει περιεχόμενο, αρχή, τέλος και χρονοδιαγράμματα και ο μοναδικός του στόχος θα είναι η αναζήτηση και η επίτευξη βιώσιμων λύσεων σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα της Παιδείας.»

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική ΕΔΩ!