Η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού αδιαφορεί πλήρως για τα ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της παιδείας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, `Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως η πρόσφατη κρίση προκλήθηκε "λόγω των εμμονών της Κυβέρνησης να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και όχι για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης".

"Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση, η οποία έχει προκαλέσει την κρίση, θα βρει τον τρόπο και τη δύναμη να ξεπεράσει τους όποιους λόγους γοήτρου και να σταθεί στην ουσία των ζητημάτων, να λειτουργήσει με τρόπο που θα αποτρέπει τη συνέχιση της κρίσης, θα επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή της σχολικής χρονιάς και τη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη χρονιά 2019-2020", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Κάλεσε την Κυβέρνηση "να βγει από την αδράνειά της και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα" του δημόσιου σχολείου.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ γιατί η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με πολύ αρνητικούς οιωνούς σημειώνοντας πως "αυτό οφείλεται στους απαράδεχτους χειρισμούς των κυβερνώντων". Πρόσθεσε πως "η εμμονή της Κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τα ζητήματα, όπως εξελίχθηκαν, μας προκαλεί την εντύπωση ότι αυτά γίνονται στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου", με στόχο "να πληγεί το δημόσιο σχολείο και να προωθηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης".

"Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει πλήξει με απαράδεκτο τρόπο το κύρος του δημόσιου σχολείου και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών μας, λειτουργώντας με αλαζονεία, αυταρχισμό και εμμονές", είπε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

"Δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε άλλη Κυβέρνηση που με τις πράξεις και τις αποφάσεις της, δηλώσεις αξιωματούχων της και δηλώσεις αξιωματούχων του Κυβερνώντος Κόμματος, να έχει προκαλέσει τόση ζημιά στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό έγινε σε τέτοιο βαθμό που ο πολίτης εύλογα διερωτάται κατά πόσο όλη αυτή η επίθεση ήταν εσκεμμένη", είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως "εκτός όμως από την τεράστια κρίση στον χώρο της παιδείας, την οποία έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι κυβερνώντες με τις μονομερείς τους αποφάσεις υπάρχουν και άλλα σοβαρότατα ζητήματα τα οποία οι κυβερνώντες εδώ και έξι χρόνια δεν έχουν αγγίξει ή για τα οποία έχουν πάρει λάθος αποφάσεις".
,
Επεσήμανε πως "οι κυβερνώντες παρά τη διαφωνία της ΟΕΛΜΕΚ, των Οργανωμένων Γονιών Μέσης Εκπαίδευσης και των Οργανωμένων Μαθητών προχωρούν και πάλι ετσιθελικά στην εφαρμογή του αναχρονιστικού θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο".

Ανέφερε ακόμη πως "εδώ και έξι χρόνια οι Κυβερνώντες δεν έχουν προβεί σε καμιά αλλαγή σε σχέση με τα Εσπερινά Λύκεια και τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές", σημειώνοντας πως "αυτά τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν δυστυχώς με βάση τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα που επικρατούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90".

Πρόσθεσε πως πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής λόγω των σοβαρών περικοπών που από το 2013 έχουν γίνει στα κονδύλια για την επιδιόρθωση και ανέγερση σχολείων. Μεγάλο θύμα αυτής της πολιτικής είναι και η Τεχνική Εκπαίδευση αφού ενώ εμφανέστατα χρειαζόμαστε νέες Τεχνικές Σχολές κανένα πρακτικό βήμα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε.

Σημείωσε πως ακόμα μια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σοβαρά υποβαθμισμένο στην χώρα μας. "Η παγοποίηση των προγραμμάτων του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, (ΙΠΕ) τα μη ικανοποιητικά κονδύλια για την έρευνα, που χορηγούνται στα Πανεπιστήμια μας, οι μηδαμινές δυνατότητες των νέων διδακτορικών επιστημόνων για έρευνα κρατούν την χώρα μας δέσμια σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης", επεσήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε ακόμη πως περίπου 300 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργάζονταν πέρσι στα σχολεία μας, κάποιοι με πολύ πλούσια εμπειρία και προσφορά εδώ και πολλά χρόνια, βρέθηκαν στο δρόμο λόγω των πρόσφατων αποφάσεων των Κυβερνώντων. Ταυτόχρονα, επί ξύλου κρεμάμενοι παραμένουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), στα μουσικά και αθλητικά λύκεια, στα βραδινά και απογευματινά μαθήματα, στα Ολοήμερα σχολεία και στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ανέφερε.

Σημείωσε εξάλλου πως ενώ προεκλογικά η Κυβέρνηση υποσχέθηκε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων οι οποίες θα παραχωρούνταν σε νέους κυρίως εκπαιδευτικούς με το Νέο Σύστημα Διορισίμων, μετεκλογικά με τις αποφάσεις της άφησε ένα κλάσμα των θέσεων αυτών.

"Εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι τα μέτρα αυτά, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ήταν προαποφασισμένα στη βάση των εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ernst &Young και μνημονιακών δεσμεύσεων των Κυβερνώντων, πρόκειται για πρωτόγνωρο ψέμα και ξεγέλασμα χιλιάδων υποψηφίων εκπαιδευτικών οι οποίοι σπατάλησαν χρόνο, χρήμα και δυνάμεις για να διεκδικήσουν μια θέση στην εκπαίδευση", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Επεσήμανε πως "ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού είναι ότι έξι χρόνια δεν έκαναν τίποτε απολύτως για την Ειδική Εκπαίδευση. Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε στην Κυβέρνηση πριν τέσσερα χρόνια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι πρέπει να αλλάξει. Οι Κυβερνώντες επέλεξαν να μας αγνοήσουν και να μην κάνουν κανένα βήμα", σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πρωινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τα θέματα της παιδείας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Νεοφύτου μίλησε για έλλειψη αξιοπιστίας από τους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας πως "τους απαξιώνει".

"Μιλούν αυτοί οι οποίοι μετέτρεψαν τη λέξη δεσμεύομαι στο πιο σύντομο ανέκδοτο", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση μπήκε στο διάλογο αφού είχε πάρει τις αποφάσεις της και μιλώντας από θέση ισχύος "απειλώντας τους εκπαιδευτικούς".

Είπε ακόμη πως "όταν μιλούν ο κ. Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για πολιτικό bullying πρέπει να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να θυμούνται πώς συμπεριφέρθηκαν στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ τότε".

Επεσήμανε πως τότε υπήρχαν συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ σήμερα κατά τον ΔΗΣΥ βιώσαμε ένα success story "και συζητούν εν έτη 2018 αυτά τα οποία συζητούν".

Είναι διαφορετικά τα δεδομένα στις δυο εποχές, πρόσθεσε, σημειώνοντας ακόμη πως τότε "δεν αυξήθηκε κατά μια ώρα ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών, αντιθέτως έγιναν συζητήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και η κατάληξη ήταν η αποδοχή να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μισθός των εκπαιδευτικών ".

"Ως εκ τούτου ο κ. Νεοφύτου προσπαθώντας να ταυτίσει ανόμοια πράγματα επιχειρεί να επιρρίψει ξανά ευθύνες στο ΑΚΕΛ", ανέφερε ο κ. Κυπριανού, κάτι που, όπως είπε, ο ίδιος ανέμενε ότι θα το έκαναν πολύ νωρίτερα.