Εισάγεται νέα διαδικασία εξέτασης ηλικίας κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτων ανηλίκων

Εισάγεται νέα διαδικασία εξέτασης ηλικίας κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτων ανηλίκων

Συμφωνήθηκε σήμερα η εισαγωγή νέας διαδικασίας ταχείας εξέτασης της ηλικίας των κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Κύπρο με στόχο τη μείωση του φαινομένου άτομα να δηλώνουν ότι είναι ασυνόδευτα παιδιά και να φιλοξενούνται σε ειδικές στέγες και δομές του κράτους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακρίβωσης της ηλικίας τους.

Σε σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, της οποίας προέδρευε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, επισημάνθηκε ότι τον τελευταίο καιρό πολλοί αιτητές πολιτικού ασύλου κατά την εισδοχή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, με αποτέλεσμα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακρίβωσης της ηλικίας τους, να φιλοξενούνται στις ειδικές στέγες και δομές του κράτους για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της ομαλής λειτουργίας των δομών, κυρίως σε θέματα ασφάλειας των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται εκεί και που η Κύπρος οφείλει και θέλει να προστατεύσει ενόσω διατρέχουν κίνδυνο.

Για φέτος δεν θα έπρεπε να λειτουργήσουν τα τετράμηνα 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 210 ανήλικοι φιλοξενούνται σήμερα στις ειδικές στέγες που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και βρίσκονται υπό τη φροντίδα του κράτους, λειτουργώντας στη βάση διεθνών συμβάσεων. Το 2017 καταγράφηκαν 176 νέες αιτήσεις ατόμων που ισχυρίζονταν ότι ήταν ανήλικοι, από τις οποίες οι 105 παραπέμφθηκαν για προσδιορισμό ηλικίας. Όπως διαφάνηκε, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, οι 59 ήταν ενήλικες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56%.
 
Ως εκ τούτου, έχει συμφωνηθεί η εισαγωγή νέας διαδικασίας, ταχείας εξέτασης της ηλικίας των κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτων ανηλίκων με στόχο την μείωση του εν λόγω φαινομένου και την καλύτερη προστασία των εξακριβωμένων ασυνόδευτων παιδιών.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών Στέλλα Κυριακίδου, και εκπρόσωποι της ΜΚΟ Hope For Children και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την Κύπρο ΕΔΩ!