Αντρος Κυπριανού:«Σε επίπεδο λαών όσο και κυβερνήσεων, η Κύπρος και η Ρωσία συνδέονται με φιλία»

Αντρος Κυπριανού:«Σε επίπεδο λαών όσο και κυβερνήσεων, η Κύπρος και η Ρωσία συνδέονται με φιλία»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός στις αναφορές του για τη Ρωσία που τηρεί θέσεις αρχών στο Κυπριακό και έχει άριστες και μακροχρόνιες σχέσεις με την Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου, που προκάλεσε τη δικαιολογημένη – όπως είπε - αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός στις αναφορές του για ξένα κράτη, πόσο δε μάλλον για μια χώρα μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, με την οποία η χώρα μας ανέκαθεν είχε άριστες σχέσεις. «Τόσο σε επίπεδο λαών όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων, η Κύπρος και η Ρωσία συνδέονται με μακρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας».

Διαβάστε: Εισάγεται νέα διαδικασία εξέτασης ηλικίας κατ’ ισχυρισμόν ασυνόδευτων ανηλίκων

Η Ρωσία, όπως και προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση, τηρεί στάση αρχών στο Κυπριακό, πρόσθεσε. «Είναι η χώρα που μας στήριξε όποτε την χρειαστήκαμε στο ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτό επανέλαβε και χθες η Ρωσία, με την ανακοίνωση της πρεσβείας της εδώ στη Λευκωσία. Εξέφρασε τη στήριξη της στη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ». Διερωτόμαστε πραγματικά, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε τι ακριβώς αποσκοπεί η αμφισβήτηση από μέρους του ΔΗΣΥ των ξεκάθαρων αυτών θέσεων της Ρωσίας.

«O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εδώ και λίγο καιρό, επαναλαμβάνει ολοένα και συχνότερα την πίστη του στον «ευρωατλαντισμό» και στο δόγμα «η Κύπρος ανήκει στη Δύση». Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ο ΔΗΣΥ είναι πιο ένθερμος από ποτέ στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ». Ο Άντρος Κυπριανού έθεσε το ερώτημα εάν η λύση του Κυπριακού θα ευνοηθεί αν καταστούμε ουραγός των ΗΠΑ ή του οποιουδήποτε άλλου. «Τι μας διδάσκει η προϊστορία; Άραγε η ασφάλεια της Κύπρου και η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχυθεί αν συνταχθούμε με τους σχεδιασμούς της Δύσης και της διακυβέρνησης Τραμπ για την περιοχή; Ούτε το ιστορικό παρελθόν, ούτε οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν κάτι τέτοιο».

Η θέση του ΑΚΕΛ, είπε, είναι διαφορετική. Μια μικρή, αλλά κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει συμφέρον να τάσσεται με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο, πρόσθεσε, πρέπει να αναπτύσσει σχέσεις με όλα τα κράτη του κόσμου και να τηρεί θέσεις αρχών στα διεθνή ζητήματα. «Ακόμα και εντός της ΕΕ, συμφέρον και καθήκον μας, δεν είναι να δεχόμαστε άκριτα ό,τι προωθούν κάποιοι, αλλά να προτάσσουμε θέσεις αρχών». Θέσεις που να υπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας, την ειρήνη και την ασφάλεια, στην Κύπρο, την ευρύτερη περιοχή και παγκόσμια, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κύπρος πρέπει να μείνει ουδέτερη σε μια περιοχή όπου οι ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν από το Συριακό μέχρι το Παλαιστινιακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος έχει ως ασπίδα προστασίας το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και αυτά πρέπει να προτάσσει συνεχώς σε όλα τα προβλήματα, περιφερειακά και διεθνή. Αν λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, τότε και στην περίπτωση της Κύπρου πιθανόν κάποιοι να πουν ότι πρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα για την Πολιτική ΕΔΩ!