Οζερσάι: Θα υπάρξουν εξελίξεις και σε άλλες στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα

Οζερσάι: Θα υπάρξουν εξελίξεις και σε άλλες στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα

Aν η απάντηση των ΗΕ για την μετακίνηση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Αμμόχωστο είναι αρνητική, τότε το θέμα δεν θα κλείσει εδώ, δήλωσε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας πως το αίτημα της τ/κ πλευράς δεν αφορά μετακίνηση της ειρηνευτικής δύναμης από την νεκρή ζώνη αλλά από εδάφη της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν, ο κ. Οζερσάι εξήγησε ότι είχε θέσει το θέμα της μετακίνησης του εν λόγω στρατοπέδου τόσο στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όσο και σε άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές δυνάμεις που είχαν έρθει στην Κύπρο και τώρα που πήγε στην Νέα Υόρκη, ανέλυσε με λεπτομέρεια το αίτημά τους στον βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς εάν το αίτημα για μετακίνηση είναι κοινό για τους «κυβερνητικούς εταίρους», ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το θέμα δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την «συγκυβέρνηση», δεν υπήρξε αντίρρηση στο να θέσει αυτό το ζήτημα στην Νέα Υόρκη και πως ο ίδιος ως «υπουργός εξωτερικών» είναι φυσικό να μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τέτοια θέματα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι παρόμοια βήματα θα κάνουν και για άλλες στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών και ήδη, πριν μεταβεί στην Νέα Υόρκη, είχε συζητήσει το θέμα με τον «διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας». «Γιατί το θέμα δεν είναι περί ποιας στρατιωτικές μονάδας πρόκειται αλλά το να μπορείς να διευρύνεις το αστικό μέρος μιας πόλης και εάν εκείνο το μέρος που βρίσκεται η μονάδα δεν είναι στρατηγικής σημασίας, να την μετακινήσεις αλλού. Αυτό είναι μια σύγχρονη προσέγγιση του 21ου αιώνα».

Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορεί να αναπτυχθούν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι. «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις και για άλλες στρατιωτικές περιοχές που θα μετατραπούν σε σύγχρονα μοντέλα αστικής διαχείρισης και όχι πολιτικής εκμετάλλευσης».

Στην ερώτηση πως είναι η Κύπρος που ονειρεύεται, ποια Κύπρο θα ήθελε να δει στο μέλλον, ο κ. Οζερσάι είπε ότι θα ήθελε μια Κύπρο με ένα συγκεκριμένο επίπεδο οικονομικής ευημερίας, που θα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο των σύγχρονων αξιών με τις δύο κοινότητες, ό,τι κι αν γίνει, να μπορούν να συνεργάζονται σε πολλά θέματα, να έχουν πολιτισμένες σχέσεις, ένα μέλλον «όχι με εχθρότητα αλλά με συνεργασία για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι απόψεις του γενικότερα στο Κυπριακό είναι ίδιες με τον Τ/κ ηγέτη ή την «κυβέρνηση», ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι με τον κ. Ακιντζί έχει σημεία που συμφωνούν αλλά και που διαφωνούν για τα οποία στο παρελθόν ο ίδιος άσκησε κριτική στον Τ/κ ηγέτη. Το ίδιο, είπε, υπάρχει και εντός της «συγκυβέρνησης» προσθέτοντας ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που προσπαθούν να μην την χαλάσουν για να μην μειώσουν την θέση της τ/κ πλευράς. Οι «κυβερνητικοί» εταίροι, είπε, συμφωνούν στο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε εδώ και 50 χρόνια στο Κυπριακό και είναι επικεντρωμένο στη λύση. Θεωρεί δε, πρόσθεσε, ότι στο Κυπριακό δεν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην τετρακομματική «κυβέρνηση».

ΑΠΕ - ΜΠΕ