Στήριξη Ελλάδας - Αιγύπτου για λύση στο Κυπριακό χωρίς κηδεμόνες

Στήριξη Ελλάδας - Αιγύπτου για λύση στο Κυπριακό χωρίς κηδεμόνες

Στήριξη προς την Λευκωσία για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς κηδεμόνες, εξέφρασαν Ελλάδα και Αίγυπτος κατά την Τριμερή Σύνοδο στην Κρήτη. 

Σε δηλώσεις τους με το πέρας της Συνόδου, οι τρεις ηγέτες των χωρών επαναβεβαίωσαν βούληση για συνέχιση και εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας.

Σημαντική εξέλιξη για την Λευκωσία θεωρείται η απόφαση της Τριμερούς για τη δημιουργία μόνιμης Γραμματείας Συντονισμού των τριών χωρών με έδρα την Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε αρχικά την χαρά του που φιλοξενείται στην Ελούντα η 6η Σύνοδος της Τριμερούς.

Η Κρήτη, ανέφερε είναι το πιο κοντινό μέρος στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και αποτελεί σταυροδρόμι οικονομικό και πολιτιστικό με γεωστρατιγική αξία διαχρονικά.

Πολύ σύντομά σημείωσε θα είναι ενεργειακά αυτόνομη και κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλήσαμε εκτενώς για τις περιφερειακές εξελίξεις και τονίσαμε τον ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας, ανέφερε.

«Για εμάς λύσεις στα προβλήματα της περιοχής χωρίς την συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», τόνισε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση των ψηφισμάτων Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ εξέφρασε την στήριξη για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι:

«Κοινή Δήλωση» της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υιοθέτησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Επιπλέον, υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου:

- Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

- Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ-ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

 

Συνάντηση Αναστασιάδη – Σπέχαρ την Παρασκευή (12/10)