Τι λέει ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ για την Αμερικανική Βάση στην Κύπρο

Τι λέει ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ για την Αμερικανική Βάση στην Κύπρο

«Ως Υπουργείο Εξωτερικών, δεν γνωρίζαμε τίποτα, δεν είχαμε γνώση γι’ αυτή την υποδομή, ούτε ο τότε υπουργός, ούτε η κυβέρνηση», σημείωσε.

Για να προσθέσει: «Προφανώς ήταν μέσα στην Βάση Ακρωτηρίου». Ο κ. Ζήνων χαρακτήρισε ως υπερβολή την λέξη «βάση» καθότι σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας επρόκειτο για ένα ελικοδρόμιο που εξυπηρετούσε 4 – 5 ελικόπτερα.

«Ουδέποτε είχαμε επίσημη ενημέρωση, είτε από τους Βρετανούς, είτε από τους Αμερικανούς, είτε από κάποια άλλη δική μας υπηρεσία, ότι υπήρχε αυτή υποδομή μέσα στις Βρετανικές Βάσεις», τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει αν οφείλαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να γνωρίζουμε, σημείωσε ότι εάν όντως βρισκόταν εντός των Βάσεων, θα έπρεπε να μας ενημέρωναν, δεδομένου ότι θα εκτελείτο υπερπτήση πάνω από το Κυπριακό FIR από χώρα πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Οποιαδήποτε άλλη χώρα το χρησιμοποιεί θα πρέπει να μας ενημερώνει», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι προβλέπει η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των Βάσεων, ανέφερε ότι η χρήση των Βρετανικών Βάσεων γίνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους στην Κοινοπολιτεία για αμυντικούς σκοπούς.

Ο ίδιος, επανέλαβε ότι για να διεξάγει υπερπτήση ένα αεροπλάνο πάνω από την Κύπρο πρέπει να λάβει άδεια από την πολιτική αεροπορία. «Δεν θυμάμαι να είχε ζητηθεί ποτέ άδεια από τους Αμερικανούς».

Καταλήγοντας, είπε πως «έπρεπε να μας ενημερώσουν, διότι θα συμφωνούσαμε».

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός με αεροσκάφος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας (pic)

Οι φόβοι του Νετανιάχου για την Τουρκία -Τι αποκάλυψε στον Χριστοδουλίδη και στον Κοτζιά