Τη Δευτέρα ενώπιον του ΣΑ η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό

Τη Δευτέρα ενώπιον του ΣΑ η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό

Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για τα συμπεράσματα της προσπάθειας της ειδικής συμβούλου του, Τζείν Χολ Λουτ, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή Ατζέντα του ACTIVE, o κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου ενώπιον των μελών του ΣΑ.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν τέτοιες αναφορές, που θα επιτρέπουν τη συνέχιση της προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί χαλαρής ομοσπονδίας, αφορά τις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας και τίποτα άλλο, ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για λανθασμένες εντυπώσεις οι οποίες δημιουργούνται γύρω από την ιδέα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη του ΕΣ.

«Μέσα από κάποιες δηλώσεις που έγιναν και προσεγγίσεις δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι αυτή η ιδέα του Προέδρου, που έθεσε στα μέλη του ΕΣ, αφορά ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και τίποτε άλλο».

Ερωτηθείς εάν η συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που παρατηρείται στο κυπριακό, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία αφορά στο κεφάλαιο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Αυτό είπε, γίνεται για να ξεπεραστεί μια σημαντική διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που προκύπτει μέσα από την απαίτηση της τ/κ πλευράς περί μιας ψήφου στις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Οπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σε ότι αφορά στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε τι θα προκύψει και ποιές δυνατότητες μπορεί να δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα διανεμηθεί στα μέλη του ΣΑ, στις 15 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Oζερσάι: «Δεν θα αφήσουμε Ελληνοκύπριους και εταιρείες να πάνε στο οικόπεδο «7»

Πρόεδρος: Νέα προοπτική για ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου