ΕΔΕΚ για τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαιτείται ενιαία εθνική στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου

ΕΔΕΚ για τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαιτείται ενιαία εθνική στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου

«Απάντηση στις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες είναι η διαμόρφωση ενιαίας εθνικής πολιτικής η οποία θα επιτρέψει την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας». Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΔΕΚ το Σάββατο (13/10/2018), στον απόηχο της παραληρηματικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα που προβάλλεται μέσω των ανακοινώσεων και δηλώσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ και του Ερντογάν επιβάλλουν Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής πολιτικής η οποία θα επιτρέψει την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΔΕΚ:

«Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση τριών βασικών πυλώνων:

Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις εντός Ε.Ε. για την παρεμπόδιση της οποιασδήποτε οικονομικής, εμπορικής και πολιτικής αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων και εντός ΟΗΕ αξιοποιώντας τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης που μιλούν για την ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του προβλήματος (αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, κατάργηση εγγυήσεων κ.ά.). Αυτό θα επιτρέψει την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως ένα πρόβλημα δικοινοτικής διευθέτησης.

Τον ενεργειακό, με ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος, σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής και με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον στρατιωτικό, με επανενεργοποίηση του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου και περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού».

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν θηριωδίες κατά των Τουρκοκυπρίων