Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση

Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση

Στο περιθώριο του συνεδρίου «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» ο Πρόεδρος N. Αναστασιάδης δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ελληνικής Βουλής, επισημαίνοντας τη στάση που τήρησε επί θητείας Κώστα Σημίτη όταν «συνέβαλε τα μέγιστα στο να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, κάτι που είναι ίσως η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από εγκαθιδρύσεως της και ιδιαίτερα του υπάρχοντος του Κυπριακού προβλήματος».

Επίσης, ευχαρίστησε την Ελληνική Βουλή για τη διαχρονική στάση που τηρεί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. «Υπάρχει μια πρωτόγνωρη ενότητα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό και αυτό πραγματικά μας ενθαρρύνει και αποτελεί και ένα δείγμα γραφής του τι πρέπει να γίνεται στην Κύπρο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό γίνεται», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμα τη «συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να πετύχουμε όρους, που να επιτρέψουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με την προοπτική να μας οδηγήσουν σε μια λύση που πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να είναι λειτουργική για να είναι βιώσιμη».

Και είναι σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, που καταβάλαμε προσπάθεια και πετύχαμε, χάρη στην άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου πήραν την πρωτοβουλία για το Συνέδριο σήμερα, όπου τίθενται θέματα συνταγματικά, πολιτειακά.

«Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμη από κάθε άποψη αυτή η απεικόνιση και προσέγγιση των δύο συστημάτων δημοκρατίας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι από κοινού επί διετίας τα δύο Κοινοβούλια έχουν κάνει δουλειά για τον φάκελο της Κύπρου και είμαστε στην τελική φάση της έκδοσης του.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

 

Κυπριακό: Τι περιέχει το ανεπίσημο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ;

Τούρκος ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από την Κύπρο