Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή

Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή

"Το ερευνητικό μας πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

“Δεν είναι αποδεκτές οι μονομερείς ενέργειες της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου”, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

“Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων STAR στην Αττάλεια μαζί με τον ‘υπουργό ενέργειας Οζντίλ Ναμί”, ο Τούρκος Υπουργός είπε “συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού”, ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι “το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου”.

Όπως είπε, το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο της "αδειοδότησης" που έχει δοθεί.

“Θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματά του μέχρι τέλους. Είχαν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο αδειοδότησης που έδωσε η ‘τδβκ’”. Το είχαμε δηλώσει ότι, προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουμε στο τραπέζι οι δύο πλευρές για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδεχόμαστε αυτά τα μονομερή βήματα. Το επαναλαμβάνω και σήμερα, το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τα καθήκοντά του εκεί. Το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου μας έκανε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής. Σύντομα θα το δημοσιοποιήσουμε και αυτό στην κοινή γνώμη”, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

 

Χριστοδουλίδης: Δεν θα εμπλακούμε δημόσια σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία

Κυπριακό: Στις αρχές Νοεμβρίου η Λουτ στη Λευκωσία

Σπέχαρ για Κυπριακό: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας τις ενεργειακές ανάγκες των κατεχομένων και αξιολόγησαν ότι η Τουρκία είναι πάντα δίπλα στους Τ/Κ και συνεχίζεται η ισχυρή στήριξή της.

“Και από δω και πέρα θα συνεχιστεί η συχνή και στενή συνεργασία μας για τις εργασίες που θα γίνουν για τις ανάγκες της ‘τδβκ’. Κάνουμε αποφασιστικά βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τ/Κ ‘λαού’. Μέχρι σήμερα τείναμε πάντοτε χέρι φιλίας αλλά η Ε/κ πλευρά προτίμησε να κάνει μονομερή βήματα. Κι εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας σε συνεργασία με την Τουρκία”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία προσπάθησε χθες (18/10) να προκαλέσει σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τουρκικά πρακτορεία έκακαν λόγο για «επεισόδιο» μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δημοσίευσε πως  η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε «κρίση στη Μεσόγειο» ενώ άλλα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν ότι υπήρξε «παρενόχληση από πλευράς του ελληνικού πλοίου» σε «διεθνή ύδατα» και κατά παράβαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

πηγη ΚΥΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

 

Χριστοδουλίδης: Δεν θα εμπλακούμε δημόσια σε επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία

Κυπριακό: Στις αρχές Νοεμβρίου η Λουτ στη Λευκωσία

Σπέχαρ για Κυπριακό: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι»