Μπουρτζιού: Ο Ακιντζί θα ανακοινώσει τη διάνοιξη οδοφραγμάτων Δερύνειας

Μπουρτζιού: Ο Ακιντζί θα ανακοινώσει τη διάνοιξη οδοφραγμάτων Δερύνειας

"Η πολιτική ισότητα των Τουρκοκύπριων και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων δεν μπορεί να είναι υπό συζήτηση"  αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 26 Οκτωβρίου ο Μουσταφά Ακιντζί στοχεύει στο να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας - Απλικίου.

Σχολιάζοντας τις αναφορές περί χαλαρής ομοσπονδίας, ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι όσον αφορά την συζήτηση νέων δημιουργικών ιδεών δεν έχουν (οι Τ/κ) πρόθεση να ακολουθήσουν ακραίες θέσεις και σκληρή στάση, προσθέτοντας ότι σε όλες τις συζητήσεις κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, μαζί με την διεύρυνση των υφιστάμενων συγκλίσεων, ήταν βασική η αρχή για το «εφικτό» και την δυνατότητα επίτευξης μιας νέας συναίνεσης.

«Είναι ωφέλιμο να συζητηθούν νέες ιδέες στην περίπτωση που αυτές δεν άρουν την φόρμουλα της ομοσπονδίας που έχει κατοχυρωθεί με την συμφωνία όλων των πλευρών μέχρι σήμερα και τις βασικές αρχές αυτής, αλλά θα την διευρύνουν και θα την ενδυναμώνουν».

Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει δείξει την δυνατή του θέληση για την διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου και η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για το άνοιγμα αυτών.

Ο Τ/κ ηγέτης, είπε ο εκπρόσωπός του, στοχεύει στο να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες διάνοιξης των οδοφραγμάτων στην συνάντηση που θα έχει με τον Ε/κ ηγέτη στις 26 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, συνέχισε, στη συνάντηση αυτή ο κ. Ακιντζί θέλει να μάθει από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την προσέγγισή του όσον αφορά την ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας που έχει εκφράσει δημόσια τις τελευταίες ημέρες.

Στις μέχρι σήμερα συνομιλίες έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής δομής που θα δημιουργηθεί και πέραν αυτών, οι υπόλοιπες δόθηκαν στις συνιστώσες πολιτείες, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού λέγοντας ότι στην εφαρμογή των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων βασική αρχή είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ.

«Δυστυχώς αυτό που δεν έχει εμπεδωθεί είναι αυτό. Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν τίθεται υπό συζήτηση: Στις αποφάσεις υπάρχει και η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ. Καμία άλλη κατάσταση εκτός αυτής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Στην δήλωσή του, ο κ. Μπουρτζιού πρόσθεσε ότι στην έκθεση Γκουτέρες υπάρχουν θέσεις που είναι εναρμονισμένες με θέσεις που είχε θέσει για την τ/κ πλευρά ο Μουσταφά Ακιντζί και φαίνεται – όπως είπε – η σημαντική επιρροή η καλή διαχείριση μέχρι τώρα του Τ/κ ηγέτη με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και συνέπεια.

πηγη ΚΥΠΕ