Αποκάλυψη Οζερσάι: H Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση ExxonMobil

Αποκάλυψη Οζερσάι: H Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση ExxonMobil

Τις προθέσεις της Άγκυρας για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκαλύπτει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Φιλελεύθερο», ο Κουντρέτ Οζερσάι δηλώνει ευθαρσώς πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ακόμα και εάν βρίσκεται μία διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντίδρασή της.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών προσθέτει ότι υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με τη δική της γεώτρηση σε τεμάχια που κατά την έκφρασή του «ανήκουν» στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα οποία έχουν αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει ακόμα ότι και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε μία περιοχή που και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Θέτει μάλιστα υπό αμφισβήτηση και άλλες περιοχές της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και κάποιες περιοχές που «μπορούμε να τις αποκαλούμε αμφισβητούμενες, διότι δεν έγιναν συμφωνίες για αυτές».

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι αυτές θα γίνουν με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί με βάση τα ευρήματα των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Σισμίκ.

Για τον χρόνο που θα γίνουν, δήλωσε ότι θα αποφασιστεί με βάση τις άλλες δραστηριότητες του πλοίου στην Αντάλια και υποδεικνύει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο συνομιλιών. «Άκουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς», αναφέρει.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και σχολιάζει τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει την εύνοια της Άγκυρας. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κατοχικό ηγέτη και ότι τον είχε ενημερώσει για επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.