Τούρκος Αντιπρόεδρος στα Κατεχόμενα: Τι είπε για κυπριακό και γεωτρήσεις

Τούρκος Αντιπρόεδρος στα Κατεχόμενα: Τι είπε για κυπριακό και γεωτρήσεις

Πλέον υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά με τις μονόπλευρες ενέργειές της έδειξε ότι δεν θα μοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο.

Στην ομιλία του στα κατεχόμενα πριν από την παρέλαση για την 35η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κ. Οκτάι είπε ότι από την αρχή της διαδικασίας, μισό αιώνα πριν, ο τ/κ «λαός» είναι πάντοτε υπέρ της λύσης και επιδεικνύει εποικοδομητική στάση. «Ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει ακόμα λύση στο νησί είναι η αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς. Είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι οι Ε/κ δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό με τους Τ/κ στη βάση της πολιτικής ισότητας», ισχυρίστηκε.

Κυπριακό

Από την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, υποστήριξε περαιτέρω ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, οι Ε/κ έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουν πρόθεση διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας και δημιουργίας ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τ/κ.

Το κράτος που ιδρύσαμε, είπε ο κ. Οκτάι αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, είναι ένα από τα δύο ίσα και συνιστώντα μέρη αυτού του νησιού. «Δεν δόθηκε μέχρι σήμερα η άδεια στην ε/κ πλευρά να αλλοιώσει αυτή την πραγματικότητα και ούτε θα δοθεί από δω και πέρα. Στόχος μας να επιτευχθεί η πολιτική ισότητα των Τ/κ και να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η ευημερία, τα νόμιμα δικαιώματά τους στο νησί», πρόσθεσε.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, συνέχισε, η πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς προς μια λύση είναι τώρα πιο αξιόπιστη από ποτέ. «Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες, στο σημείο που έχουμε έρθει, υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις. Οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους και οι προσεγγίσεις που παραβλέπουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν», όπως είπε.

Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία, είπε ο κ. Οκτάι, θα συνεχίζει όπως πάντα να εργάζεται ώμο με ώμο με την «τδβκ» για μια λύση.

Αποθέματα φυσικού αερίου

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν έχουν κάνει το νησί ακόμα πιο ελκυστικό, ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση ότι το θέμα των υδρογονανθράκων πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία για να γίνει το νησί κέντρο ειρήνης και ευμάρειας, ανέφερε.

«Ωστόσο, με τις μονόπλευρες ενέργειές της η ε/κ πλευρά δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν κλείνουμε τα μάτια στο ότι η ε/κ πλευρά που θεωρεί ότι είναι η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού, προβαίνει σε ενέργειες σαν να μην υπάρχουν οι Τ/κ. Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά από εδώ σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όπως πάντα, να προστατεύουμε τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.

Επανέλαβε δε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία θα είναι αποτυχημένη.

Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, ήμασταν πάντα κοντά στους Τ/κ και θα συνεχίσουμε να είμαστε, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

Η Τουρκία, συνέχισε, θα δώσει τον απαραίτητο αγώνα για το μέλλον της «τδβκ» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος έχει διανύσει μεγάλη απόσταση σε 35 χρόνια και στόχος τους είναι πρωτίστως η ανάπτυξή του και μια βιώσιμη τάξη πραγμάτων.

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, μπορεί να γίνει κέντρο τουρισμού και εκπαίδευσης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα προς «τα αδέρφια μας τους Τ/κ».

Η ίδρυση του ψευδοκράτους είναι η εγγύηση των ανυποχώρητων δικαιωμάτων των Τ/κ στο νησί και το πιο σημαντικό βήμα στον αγώνα τους για την ελευθερία, είπε.

Εάν υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ακόμα καταλάβει, συνέχισε, την αποφασιστικότητά τους στην εξωτερική πολιτική «να τους πω ακόμη μια φορά από εδώ, ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα δεν θα υποχωρήσουμε από τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και την περήφανη στάση μας. Ούτε στο τραπέζι ούτε στο πεδίο δράσης επιτρέψαμε, ούτε και θα επιτρέψουμε τα τετελεσμένα. Η δίκαιη και ορθή μας στάση θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα και στο Κυπριακό και στη Συρία και την Λιβύη».

Δεν μπορούν, κατέληξε, σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος να αποδεχθούν μονόπλευρες ενέργειες μόνο προς το συμφέρον όσων τις κάνουν.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ