Νεοφύτου: Συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για προώθηση «κοινωνικού πακέτου»

Νεοφύτου: Συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για προώθηση «κοινωνικού πακέτου»

Στην ετοιμασία κοινωνικού πακέτου που να στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά και τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογουμένους, συμφώνησαν οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως είπε, η συνεργασία με το ΔΗΚΟ το οποίο στήριξε με πολύ κόστος την προσπάθεια για ανόρθωση της οικονομίας, πρέπει τώρα να συνεχιστεί και στην κατανομή κοινωνικών μερισμάτων. Τα θέματα αυτά όπως είπε, συζητήθηκαν και στη χθεσινή συνάντηση του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανάμεσα στα μέτρα, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι και η υλοποίηση σχεδίου αντίστοιχου με το ΕΣΤΙΑ αλλά αυτή τη φορά για τους συνεπείς δανειολήπτες και τους συνετούς φορολογούμενους που πολλές φορές πληρώνουν από το υστέρημά τους και δεν πρέπει, όπως είπε, να νιώθουν «ο ηλίθιος της παρέας».

Πρόσθεσε ότι είναι και θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι αντίστοιχο ποσό με αυτό που έχει προκαθοριστεί για το ΕΣΤΙΑ στον κρατικό προϋπολογισμό και ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να δοθεί και για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου που θα πληρώνουν, ωστόσο, συμπλήρωσε, για τους συγκεκριμένους τρόπους θα υπάρξει ένας διάλογος με την Κυβέρνηση.

Ανέφερε παράλληλα ότι εξετάζονται μέτρα για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ακόμα, σημείωσε ότι εξετάζεται πως μπορούν να βοηθηθούν εργαζόμενοι και αυτοεργοδοτούμενοι, οι οποίο από την 1η Μαρτίου θα κληθούν να πληρώνουν ένα ποσό 3,6% για το ΓΕΣΥ, ενώ μπαίνει και 1% αύξηση στη συνεισφορά για τις κοινωνικές ασφαλίσεις με αποτέλεσμα να είναι 4,6% το επιπρόσθετο βάρος.

Το θέμα αυτό είπε, πρέπει να μελετηθεί σοβαρά για τον πως μπορεί να υπάρξει κάποια αντιμετώπιση, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα στρώματα αλλά και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να μπει οροφή για το πώς μπορούν να βοηθηθούν κάποιοι αλλά και εισοδηματικά κριτήρια.

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και ευαισθησία», είπε, προσθέτοντας ότι εντοπίζεται το πρόβλημα και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας θα πρέπει να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει.

Την ίδια ώρα είπε ότι είναι έτοιμες νομοτεχνικά και θα κατατεθούν πιθανόν ενώπιον της επόμενης ολομέλειας της Βουλής οι προτάσεις νόμου για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αντί για μείωση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων ύψους 45 εκατομμύρια ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, πρόταση που όπως είπε, έθεσε πρώτος ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Όπως είπε, υπολογίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα για μείωση της τιμής των καυσίμων κατά 15 σεντ ανά λίτρο.

Ο κ. Νεοφύτου, ανέφερε ότι το πακέτο κοινωνική στήριξης δεν πρόκειται να επηρεάσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, ούτε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των αγορών και των διεθνών οίκων και θα είναι πλήρωσε συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Υπάρχει μαξιλάρι, υπάρχει δυνατότητα να επιτύχουμε στην εφαρμογή αυτού του κοινωνικού πακέτου για τις ομάδες του πληθυσμού και τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα», ανέφερε.

Όπως είπε, θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλο και αρμόδιους Υπουργούς και να εξεταστούν τα τεχνικά ζητήματα και μέχρι που είναι οι δυνατότητες σε συνολικά ποσά, αλλά διατηρώντας τη δημοσιονομική δυνατότητα και πειθαρχία, έστω να είναι κοινωνικά δίκαιοι.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ