Aβέρωφ - Νικόλας συμφωνούν για μείωση των Δήμων

Aβέρωφ - Νικόλας συμφωνούν για μείωση των Δήμων

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες είναι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

Στις βασικές αρχές για την προώθηση της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ. Οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΟ στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, με τον Υπουργό να δηλώνει πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να υπάρξει τελική πρόταση στο θέμα της μεταρρύθμισης. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της συγχώνευσης Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως έχουν συμφωνήσει σε κάποιες βασικές έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό που επιθυμούμε να εξετάσουμε περαιτέρω είναι φυσικά τις λεπτομέρειες σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, όμως πάνω σε κάποιες βασικές αρχές θεωρώ πως ήδη είμαστε σε καλό δρόμο να τις συμφωνήσουμε», είπε.

Εξήγησε πως οι βασικές αυτές αρχές πάνω στις οποίες υπάρχει κατάληξη είναι η μείωση των Δήμων έτσι ώστε με οικονομίες κλίμακος, με συγχωνεύσεις Δήμων να μπορέσουν να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τους δημότες, η μεταβίβαση επιπρόσθετων εξουσιών προς τους Δήμους για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και να αποκτήσουν την διοικητική αυτοτέλεια και την οικονομική ανεξαρτησία για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δημοτών.

«Θα συνεχιστεί αυτή η διαβούλευση, πρόκειται για μια πολύπλοκη μεταρρύθμιση αλλά έχουμε κάθε καλή διάθεση και θέληση ως ΔΗΚΟ να καταλήξουμε σε μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα μας δώσει πραγματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αξίζει στους Κύπριους πολίτες», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες είναι να κάνουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία και οι πολίτες, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προτεραιότητα.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως μαζί με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προγραμματισμός είναι να γίνει άλλη μια μεταρρύθμιση που αφορά τη συγχώνευση Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών. Όπως είπε, σκοπός είναι στις μεθεπόμενες Δημοτικές Εκλογές και Ευρωεκλογές, να συμπέσει η ημερομηνία, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Αυτά που έχουν αξία είναι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα μείνουμε μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας για να γίνει η Δημόσια Υπηρεσία φιλική και να υπηρετεί τους πολίτες και να μην τους ταλαιπωρεί», είπε και εξέφρασε την θέση πως η θέληση του ΔΗΚΟ όντας κόμμα της αντιπολίτευσης να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας μετά τη συνάντηση είπε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δεν αποτελεί μια απλή μεταρρύθμιση αλλά αφορά την καθημερινότητα όλων. Αφορά, πρόσθεσε, την ποιότητα και την τιμολόγηση του νερού που παρέχεται στα σπίτια, τις σχέσεις του επιχειρηματία με το κράτος, το πόσο εύκολα θα εκδοθεί μια πολεοδομική ή οικοδομική άδεια, αφορά υπηρεσίες κοινωνικές, θέματα υγειονομικά, δημόσιας τάξης.
 
Πρόσθεσε  πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι τόσο πολύπλευρη γιατί επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του κεντρικού κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας, με βάση την οποία οι επαρκείς υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται όσο πιο κοντά γίνεται στον πολίτη. Είναι αυτό, εξήγησε, που καθορίζει και η Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι πετυχημένες κοινωνίες, όπως τόνισε, είναι αυτές που έχουν πετυχημένες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.
 
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει και η οικονομική αυτοτέλεια, και η διοικητική αυτοτέλεια και να δοθούν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, ενώ επεσήμανε πως η μείωση του αριθμού των Δήμων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αναγκαστική προϋπόθεση. Με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, εξήγησε, θα υπάρξει αυτή η κρίσιμη μάζα που θα μπορεί να παρέχει επαρκώς αυτές τις υπηρεσίες στον πολίτη και με λιγότερο κόστος.
 
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσφορο έδαφος για προώθηση και ψήφιση της μεταρρύθμισης, ο κ. Πετρίδης είπε πως ακριβώς επειδή είναι πολύπλευρη η έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις χώρες που έγιναν μεταρρυθμίσεις, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία και Δανία, οι συζητήσεις διήρκησαν αρκετά χρόνια και ήταν μια αρκετά ωφέλιμη περίοδος. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει, από ότι κρίνεται και από τις διαβουλεύσεις που είχα και σήμερα με το ΔΗΚΟ», είπε.
 
Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμο ένα σχέδιο σχετικά με το ποιοι Δήμοι θα συγχωνευθούν και με ποιους καθώς και άλλες λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης, ο κ. Πετρίδης είπε πως αν και δεν αρέσκεται στο να θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είπε πως πολύ σύντομα, εντός δύο μηνών ενδεχομένως, να υπάρξει έτοιμη πρόταση.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης εκλογών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί καθώς συζητείται εδώ και χρόνια και είναι κάτι το οποίο επιζητούν και οι πολίτες. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αλλά διευκρίνισε πως σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.