Να στηριχθεί η τ/κ κοινότητα με στόχο όμως την επανένωση

Να στηριχθεί η τ/κ κοινότητα με στόχο όμως την επανένωση

Το μήνυμα που δόθηκε στο ΓΔ της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ κατά τις επαφές του στη Λευκωσία

Οποιαδήποτε έργα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια που δίδονται από την ΕΕ για στήριξη της τ/κ κοινότητας πρέπει να προωθούν τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου και να φέρνουν πιο κοντά τις δυο κοινότητες στο νησί ήταν το μήνυμα που δόθηκε κατά τις συναντήσεις του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Φερβέι με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και για πιο ενισχυμένη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσής του.

Ο κ. Φερβέι έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του περιλάμβανε ακόμη επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φερβέι έγινε απολογισμός της εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και συζήτηση για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και της εμπλοκής της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε, όπως πληροφορούμαστε, να μην τίθενται προβλήματα στην πώληση προϊόντων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές.

Το θέμα αυτό τέθηκε επειδή, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, επιβάλλονται «δασμοί» στα προϊόντα αυτά με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ακριβά και κατ’ επέκταση λιγότερο ανταγωνιστικά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Φερβέι είχε επίσης συναντήσεις με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ