Πρόδρομος: Ο Τσαβούσογλου δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση εγγυήσεων

Πρόδρομος: Ο Τσαβούσογλου δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση εγγυήσεων

Δίνουν και παίρνουν οι ανακοινώσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά στο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας: « Ποτέ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις είτε δημόσια είτε ιδιωτικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για κατάργηση των εγγυήσεων ».

Παράλληλα, αναφέρει ότι : ο Πρόεδρος απαντούσε σε ερώτημα δημοσιογράφων που του ζήτησαν να σχολιάσει δηλώσεις του κ.Α.Κυπριανού ο οποίος σύμφωνα και με τη σημερινή ανταπόκριση του ΚΥΠΕ είχε πει τα εξής: « Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως "κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε (αυτά) να τα υποσχεθούμε ».

Καταλήγοντας τονίζει ότι: Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι μάλλον αχρείαστη μια τέτοια συζήτηση. Ενόψει της πρωτοβουλίας που εκτυλίσσεται από τα Η.Ε. με τις επαφές της κας Λουτ και την επιδιωκόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να φανεί η θέση της Τουρκίας. Θα έχει την ευκαιρία η Τουρκία να επιδείξει πραγματικά θέληση για λύση ακολουθώντας την εποικοδομητική στάση των δυο άλλων εγγυητριών δυνάμεων, να εγκαταλείψει δηλαδή αξιώσεις για εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και στρατιωτική παρουσία.