ΓΓ ΑΚΕΛ: Θα στηριξουμε ΠτΔ εάν πεισει ότι επιστρεφει στην ΔΔΟ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Θα στηριξουμε ΠτΔ εάν πεισει ότι επιστρεφει στην ΔΔΟ

Επί του κυπριακού συζήτησε ο Άντρος Κυπριανού με τον πρέσβη της Ρωσίας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «φλέρταρε με ιδέες έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο» λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ευχή να τις εγκαταλείψει και να επανέλθει στη σωστή βάση.
Είπε ακόμη ότι εάν ο Πρόεδρος πείσει ότι επιστρέφει σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τότε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια όπως έπραξε και στο παρελθόν ακόμη και με πολιτικό κόστος.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ρωσίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φλερτάρει εδώ και καιρό με την ιδέα των δύο κρατών, με την ιδέα της συνομοσπονδίας, επιχειρεί να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι είναι οπαδός της όποιας λύσης τάχα» και πρόσθεσε ότι τον προκάλεσε στο Εθνικό Συμβούλιο «γιατί άφηναν να αιωρείται αυτή η κατηγορία σε βάρος του ΑΚΕΛ» να του πει πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και η απάντησή του Προέδρου ήταν ότι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

«Τώρα δημόσια, επειδή στριμώχτηκε και δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται, είπε ακριβώς το αντίθετο. Η ατυχία του είναι ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα στα πρακτικά του ΕΣ αυτά που έχει πει και λυπούμαι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ο πιο σημαντικός θεσμός στην Κύπρο, καταδέχεται να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Σε σχέση με την αναστολή της συμμετοχής του ΑΚΕΛ και άλλων μελών από τη διαπραγματευτική ομάδα, είπε ότι «από ό,τι γνωρίζω ο κ. Μαρκίδης έχει πάνω από δύο χρόνια που δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ομάδας» και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ «περίμενα και το Προεδρικό αλλά και όλοι οι υπόλοιποι να χαιρετίσουν την στάση συνέπειας την οποία τηρούμε από τη στιγμή που διαφωνούμε με τον στόχο που έχει καθορίσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης αναφορικά με τη λύση».

«Εμείς έχουμε βάσιμες υποψίες ότι θέλει να εγκαταλείψει τη λύση ΔΔΟ. Οι υποψίες βασίζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι μεταξύ α’ και β’ γύρου ο κ. Αναστασιάδης τους είπε ότι θέλει να εγκαταλείψει τη λύση της ομοσπονδίας και να αναζητήσει λύση η οποία θα έχει και στοιχεία δύο κρατών και στοιχεία συνομοσπονδίας. Δεν ένοιωσε την ανάγκη να του απαντήσει το Προεδρικό. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος συζητώντας με ξένους διπλωμάτες, ηγέτες ξένων κρατών, τους είπε ότι ‘η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών, εσείς τί νομίζετε’; Εάν κάποιος διαφωνεί με τη λύση δύο κρατών όταν τίθενται τέτοια ζητήματα αντιδρά έντονα και λέει ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθώ κάτι τέτοιο. Δεν ρωτά εσείς τι νομίζετε για αυτό το θέμα και πάρα πολλά άλλα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την αλλαγή του προσανατολισμού του κ. Αναστασιάδη» είπε ο κ. Κυπριανού.

Είπε ότι «εάν μας πείσει ο κ. Αναστασιάδης ότι μετά από όλες αυτές τις παλινδρομήσεις του επιστρέφει στη λύση ΔΔΟ με συνέπεια και με προσανατολισμό να εργαστεί σκληρά για να επιδιώξει λύση πάνω σε αυτή τη βάση τότε το ΑΚΕΛ θα είναι εκεί και θα στηρίξει την προσπάθεια όπως έπραξε και στο παρελθόν με πολιτικό κόστος».

Ερωτηθείς εάν η απόφαση του ΑΚΕΛ ήταν βεβιασμένη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρίνει και να αξιολογεί όπως ο ίδιος θεωρεί κάποια ζητήματα.

«Εσείς λέτε ότι προτρέχουμε, εμείς λέμε ότι ο κ. Αναστασιάδης σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές και ενώ διεξαγόταν στην Κύπρο μια μεγάλη αντιπαράθεση για το ποια λύση αναζητούμε, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, δεν έκανε ούτε μια φορά αναφορά στη λύση ΔΔΟ. Όταν ασκήθηκε η πίεση εναντίον του και η έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ και ενώ σε 2-3 περιπτώσεις που μίλησε δεν αναφέρθηκε στη λύση ΔΔΟ ξεκίνησε να την αναφέρνει. Εμείς δεν πειθόμαστε από ρητορικές τοποθετήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει στο δια ταύτα οι ενέργειες που κάνει ο καθένας πού οδηγούν» απάντησε ο κ. Κυπριανού.

Λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα υιοθέτησε μια ρητορική την οποία κάποτε κατηγορούσε, είπε ότι «όταν ο κ. Χάσικος, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη βγαίνει δημόσια και λέει σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και εμείς ως Προεδρικό και ως κόμμα τι θέλουμε σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, όταν αυτή την αναφορά του κ. Χάσικου ο κ. Νεοφύτου την κάνει tweet και την μεταφέρει σε ολόκληρη την Κύπρο δεν δικαιούται ο καθένας να εξαγάγει συμπεράσματα για το τι συμβαίνει επιτέλους;»

Σε σχέση με το τι λέχθηκε και τι όχι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε για το θέμα αυτό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και για την συγκεκριμένη του αναφορά που έκανε στην Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς εάν η συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου ενίσχυσε τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία στην Κύπρο και δεν χρειάζεται να αναζητηθούν από το εξωτερικό.

«Με όλα τα στοιχεία που έχει το ΑΚΕΛ ενώπιον του και τα στοιχεία που έχουμε από την Κύπρο είναι επαρκή, για να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, ναι, ο κ. Αναστασιάδης φλέρταρε με ιδέες έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο και λέω μακάρι να τις εγκαταλείψει και να επανέλθει στη σωστή βάση και τότε ο καθένας θα δείξει ποιος είναι. Εμείς δείξαμε πόσο πατριώτες είμαστε» συνέχισε.

Μακάρι, συμπλήρωσε, «ο Πρόεδρος να συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές που έκανε ήταν αδιέξοδες, μακάρι να κατανοήσει ότι η μόνη πραγματική επιλογή για να απελευθερωθεί και επανενωθεί η Κύπρος, όχι στη βάση οποιαδήποτε λύσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι η ΔΔΟ και τότε θα φανεί ποιοι είναι οι πατριώτες και ποιοι είναι οι καιροσκόποι».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι όταν το 2014 τον Απρίλη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις από τη βάση που ήταν συμφωνημένη όλα αυτά τα χρόνια, το ΑΚΕΛ ήταν εκεί «και παρόλη τη στάση που είχε τηρήσει προηγουμένως και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ έναντι του Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ με ανιδιοτέλεια στήριξε τη διαδικασία, πλήρωσε πολιτικό κόστος το ΑΚΕΛ όλο εκείνο το διάστημα. Εκείνο που προείχε για μας ήταν το συμφέρον της Κύπρου και το λαού της ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Να μην μας μιλούν λοιπόν για κάποιους που βάζουν μικρομάγαζα πάνω από πατρίδες. Εμείς την πατρίδα μας την έχουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο».

Συνάντηση με Ρώσο Πρέσβη

Εξάλλου, σε σχέση με τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη, αφού είπε ότι είχε και χθες συνάντηση με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ και δεν έγιναν ούτε χθες από κοινού δηλώσεις, ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Υφυπουργού στην Κύπρο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, είπε ότι αντάλλαξαν και κάποιες απόψεις για το θέμα που έχει προκύψει.